Apu

Petra Gargano: Äitiyden ansiosta olen kasvanut aikuiseksi

Petra Gargano: Äitiyden ansiosta olen kasvanut aikuiseksi
Laulaja Petra Gargano on ollut 13-vuotiaasta asti valokeilassa. Saatuaan lapsen kunnianhimoisesta artistista tuli rennompi ihminen.

Oranssitukkainen, räväkkä Petra Gargano nousi jo 13-vuotiaana julkisuuteen huippusuositun Tiktak-yhtyeen solistina. Kunnianhimoinen ja itselleen ankara laulaja joutui rauhoittumaan, kun maailmaan syntyi ihminen, joka ei kuunnellut hänen aikataulujaan.

Neljäs sooloalbumisi Miljoona syytä ilmestyi tammikuussa. Miten korona vaikutti julkaisusuunnitelmiisi?

Ajoitus oli kieltämättä katastrofaalinen ja osui ikävään kohtaan. Kesään oli tulossa kaikkea kivaa, mutta ne jäävät nyt väliin. Syksylle on merkintöjä, onneksi, sillä tulisin hulluksi, jos en pääsisi laulamaan. Olen toiminnan ihminen ja haluaisin tehdä koko ajan jotakin, joten olen joutunut haastamaan itseäni olemaan vain. Toisaalta se on tehnyt ihan hyvääkin. Olemme molemmat mieheni kanssa musiikkialalla, ja on ollut hämmentävää olla yhtäkkiä viikonloppuna yhtä aikaa kotona. Ihmettelemme, että näinkö ihmiset elävät.

Koronan vuoksi laatuaika nousi arvoonsa, kun virikkeitä ei ollut. Elämässä ehtii tehdä paljon enemmän, kun ei ole esimerkiksi puhelimessa kiinni koko ajan. Selaan netistä ja somesta kaikkea turhaa päämäärättömästi. Olen vasta ymmärtänyt, miten paljon siihen saa kulumaan aikaa, joten yritän olla sen kanssa tarkkana.

Olit vasta 13-vuotias, kun Tiktak julkaisi ensimmäisen sinkkunsa. Oletko koskaan miettinyt, miten elämäsi olisi voinut mennä ilman bändiä?

Olen aina ollut kiinnostunut monista jutuista, ja opiskelu on ollut minulle aina tärkeää. Ammatiltani olenkin kemisti. Luulen, että jos musiikki ei olisi työni, olisin varmasti löytänyt jotakin muuta kiinnostavaa. Sitä olen enemmän pohtinut, että olisinkohan löytänyt sooloartistina tietäni musiikkibisnekseen. On jännä ajatus, tekisinkö tätä samaa ilman bändihistoriaa.

Olet kuvaillut itseäsi kunnianhimoiseksi, päämäärätietoiseksi ja itsellesi ankaraksi. Ovatko terävimmät kulmat jo hioutuneet?

Pieni lapsi on pehmentänyt minua. Ennen häntä oli helppoa olla itselleen ankara ja perfektionistinen sekä asettaa tarkkoja aikatauluja arkea rytmittämään. Teki tosi hyvää, kun maailmaan syntyi pieni ihminen, joka ei kuunnellut aikataulujani. Poikani on kasvattanut minua yhtä paljon kuin minä häntä. Hänen kauttaan minusta on tullut paljon rennompi ja helpompi ihminen, jonka kanssa olla ja elää. Äitiyden ansiosta olen myös joutunut kasvamaan aikuiseksi.

Miten suorituspaineista ja perfektionismista pääsee eroon?

Luovuus ja musiikin tekeminen auttaa, koska siinä on mahdotonta pyrkiä heti täydellisyyteen. Pitää uskaltaa erehtyä tosi paljon, että voi kehittyä hyväksi. Jos joku on parempi siinä, mitä teet, hän on todennäköisesti mokannut enemmän. Virheiden kautta sinusta tulee hyvä, ja sen olen huomannut erityisesti tekstittämisessä. Ensin pitää tehdä viisisataa huonoa versiota, vasta sitten sieltä kaivautuu se yksi ydinajatus läpi.

Olet puhunut avoimesti hyvän mielenterveyden puolesta. Miksi mielen ongelmista puhuminen on vieläkin niin vaikeaa?

Minusta on sääli, että mielen ongelmat ovat edelleen joillekin ihmisille tabu. Itse en ajattele niin. Haluan rohkaista ihmisiä puhumaan todella arkipäiväisistä asioista ääneen, koska se on ainoa tapa päästä mielenterveysongelmiin liittyvästä häpeästä eroon. Siinä ei ole oikotietä onneen, ja jos kukaan ei puhu, asiat eivät mene eteenpäin.

Itse hakeuduit terapiaan vasta, kun et enää nukkunut öisin. Miksi odotit niin pitkään?

Tajusin vasta, kun olin aivan jaksamisen lopussa, että joku voi auttaa. Se on ihan tyhmää, koska apua voi hakea aikaisemmin. Olen siis itsekin varoittava esimerkki. Toisaalta Suomessa on vaikeaa saada apua, ja hoitoonpääsyketjut voivat olla hirveän pitkiä. Silloin, kun apua tarvitsee ja sitä saa, on saattanut mennä jo kuukausia avuntarpeen alusta. Ja monesti odotus alkaa vasta siitä. Siinä mielessä olisi tärkeää uskaltaa tarkastella omaa vointia rehellisesti.

Millä keinoin pidät huolta itsestäsi?

Urheilusta on tullut minulle tosi tärkeä hyvinvointia lisäävä asia. Se on äärettömän hyvää tasapainoa musiikille, ja tuntuu hyvältä päästä rääkkäämään omaa kehoa säännöllisesti. Teen voima- ja toimintaharjoittelua kamppailulajien hengessä. Kun aivot käyvät ylikierroksilla, on hyvä väsyttää kroppaa. Se auttaa unen saamisessa. Näin koronan aikana kärsin jälleen huonoista yöunista ja totesin, että ei auta kuin treenata enemmän. Jos jää kotiin pyörimään yövaatteissa ilman selkeää päivärytmiä tai päämäärää, se tekee hallaa yöunille.

Olet myös opiskellut kevään aikana personal traineriksi. Aiotko ottaa tavallisia asiakkaita vastaan?

Opiskelin tutkinnon oman urheiluharrastukseni tueksi, mutta olen myös aina tehnyt muutakin musiikin rinnalla. Nyt minulla on kalenterissa tyhjää, joten miksi en tekisi jotakin urheilun parissa. Olen intohimoinen treenaaja ja tykkään tehdä ihmisten kanssa töitä. Haluan välittää positiivista energiaa, ja tämä voi olla yksi kanava tehdä sitä.

Kerro jokin salaisuutesi.

Häpeällisin salaisuuteni on, että minulla oli ajokortti, mutta menetin sen, koska en mennyt kakkosvaiheen testiin. Se on asia, jota kadun vielä tänäkin päivänä. Kynnys lähteä uudestaan inssiin on aika iso.

Petra Maria Gargano

Syntynyt: 11. heinäkuuta 1985.

Asuu: Vantaalla.

Perhe: mies ja lapsi.

Harrastaa: Training for warriors -lajia.

Ajankohtaista: joka torstai Instagram-live osoitteessa petraofficial_.

Julkaistu: 25.6.2020
Kommentoi »