Kangasmaski kannattaa pestä ennen käyttöä – Formaldehydiä on havaittu erityisesti pesemättömissä kangasmaskeissa
Puheenaiheet
Kangasmaski kannattaa pestä ennen käyttöä – Formaldehydiä on havaittu erityisesti pesemättömissä kangasmaskeissa
Maskin tai muun tuotteen haju tai hajuttomuus ei yksinään kerro sen vaikutuksista terveydelle.
1Kommenttia
Julkaistu 18.5.2021
Apu

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) selvitti keväällä kuluttajille tarkoitettujen kangasmaskien ja kertakäyttöisten kuitumaskien kemikaaleja.

Tukes testautti yhteensä 21 erilaista kansanmaskia tänä keväänä. Testiin valitut maskit olivat myynnissä kaupoissa ja verkkokaupoissa tai muuten kuluttajien saatavilla. Maskit olivat sekä ulkomaisilta että kotimaisilta valmistajilta.

Työterveyslaitos testasi maskit Tukesin toimeksiannosta. Testissä selvitettiin, millaisia haihtuvia aineita maskeista vapautuu ilmaan. Tarkasteltavana oli satoja erilaisia haihtuvia orgaanisia aineita. Lisäksi mitattiin formaldehydin pitoisuutta maskissa.

Formaldehydi voi aiheuttaa allergista ihottumaa

Lähes kaikista tuotteista, kuten tekstiileistä ja pesuaineista, voi haihtua vaihtelevia määriä aineita ilmaan. Osa haihtuvista aineista voi olla esimerkiksi hengitysteitä ärsyttäviä.

Tekstiilit voivat sisältää formaldehydiä, joka on peräisin tekstiilien viimeistelyssä käytetyistä kemikaaleista. Formaldehydi voi toistuvassa tai pitkäaikaisessa ihokosketuksessa aiheuttaa allergista kosketusihottumaa.

Testi osoitti, että haihtuvien aineiden kokonaispitoisuuksien vaihtelu eri maskien välillä oli suurta. Toisten maskien korkeampi kokonaispitoisuus voi selittää voimakkaampaa hajua. Tuotteen haju tai hajuttomuus ei kuitenkaan suoraan kerro sen vaikutuksista terveydelle.

Terveysvaikutukset riippuvat yksittäisten aineiden vaaraominaisuuksista ja altistumisen määrästä, eli haitallisten aineiden pitoisuuksista hengitysilmassa.

Pesua suositellaan, vaikka pitoisuudet pieniä

Osa testissä havaituista aineista saattaa korkeina pitoisuuksina aiheuttaa ohimeneviä ihon, silmien ja hengitysteiden ärsytysoireita. Aineiden pitoisuudet olivat kuitenkin hyvin pieniä ja ne alittivat ilmalle asetetut enimmäispitoisuusrajat.

Pitoisuusrajat on asetettu väestön terveyden turvaamiseksi. Formaldehydia havaittiin pieniä pitoisuuksia erityisesti pesemättömissä kangasmaskeissa.

Vaikka tutkimuksen mukaan pitoisuudet ovat pieniä, kangasmaskit kannattaa siis edelleen pestä suosituksen mukaan ennen käyttöä.

1 kommentti