Apu

Perhoset matkivat linnunkakkaa – syövyttävä aine on tehokas suojaväri

Perhoset matkivat linnunkakkaa – syövyttävä aine on tehokas suojaväri
Monella perhosella on hyvä, naamioiva suojaväri, toisilla taas myrkyllisyydestä tai pahanmakuisuudesta varoittava, kirkas väri.
Julkaistu: 1.8.2020

Kesäilta tummuu, ja hento sininen hämäryys peittää niityn. Päiväperhoset ovat laskeutuneet puiden oksille ja kasvillisuuden sekaan nukkumaan. Niityllä lentävät nyt toiset perhoset. Hennot mittarit lepattelevat hitaasti, ja rotevat yökköset surahtelevat niin nopeasti, että niistä näkee korkeintaan vilauksen.

Melko yleinen pistetuomimittari lentää parhaiten pensaikkoisissa lehtimetsissä, niityillä, puistoissa ja puutarhoissa.

Eniten ilmassa on vaaleita, hämärässäkin hyvin näkyviä mäkikenttämittareita. Niitä on vaikea laskea, sillä ne poukkoilevat toistensa lomitse ja ohitse, mutta kymmeniä niitä on. Jotkut laskeutuvat siankärsämölle ja muille niityn kukille mettä imemään.

Aamun tullen mäkikenttämittarit ovat laskeutuneet kasvillisuuden päälle päiväksi. Silloin ne ovat alttiita saalistajille, joiden ravinnoksi ne saattavat päätyä. Luonto on kehittänyt monia keinoja välttää makupalaksi joutuminen. Mäkikenttämittarin keino on eräs kummallisimmista. Se matkii linnunkakkaa.

Linnut jättävät ulosteensa rauhaan, sillä se on voimakasta ainetta. Autoilijat tietävät, että se syövyttää jopa maalia. Niinpä mäkikenttämittari voi istuskella täysin näkyvissä lintujen koskematta siihen.

Suruyökkönen matkii melko suuren linnun ulostetta, sillä sen siipiväli on lähes kuusi senttiä.

Moninkertainen turvajärjestelmä

Metsäkurjenlehdellä istuu pienehkö, hyvin näkyvä perhonen. Sen kirkkaanvalkoisilla siivillä on tummanruskeat, polveilevat kuviot, jotka seurailevat siipien reunoja. Se ei pyri olemaan näkymätön. Reunustäplämittari on erittäin yleinen perhonen lähes koko Suomessa, vain pohjoisimmassa Lapissa se on hyvin harvalukuinen tai puuttuu.

Reunustäplämittarin kuviointi rikkoo tehokkaasti sen hahmoa. Valkoinen väri toimii varoitusvärinä ja se matkii myös linnunkakkaa.

Reunustäplämittarilla on moninkertainen turvajärjestelmä. Tumma kuviointi rikkoo sen hahmon, joten saalistajat eivät ehkä hahmota sitä perhoseksi. Valkoinen on lisäksi varoitusväri: monet valkoiset perhoset ovat myrkyllisiä, ja saalistajat oppivat varomaan niitä. Se muistuttaa myös linnunkakkaa, jonka linnut jättävät syömättä.

Väritys muistuttaa linnun ulostetta

Valkokylkisten koivujen rungoilla kasvaa monia jäkäliä. On sormipaisukarvetta, koivunruskokarvetta, röyhelöistä valkohankajäkälää. Tarkkaan katsoen jäkälien seasta löytyy muutakin. Pieni yökkönen on päivälevolla. Se luottaa hyvään naamiointiväritykseensä.

Voimakkaasti syövyttävä linnunuloste ei kuulu hyönteissyöjien ruokalistalle, ja muutamat perhoset kuten vyökiiltoyökkönen ovatkin alkaneet matkia sitä värityksellään.

Vyökiiltoyökkösen tummien, hieman kirjavien siipien takareunassa on laaja valkoinen alue, mistä laji on helppo tuntea. Samalla läiskä rikkoo siipien muodon ja perhosta on hankalampi havaita. Väritykseltään myös se muistuttaa linnun ulostetta.

Kommentoi »