Apu

Miksi perhevapaita uudistettiin? ”Tarkoitus on saada miehet käyttämään enemmän perhevapaita” – Lainsäädännössä ei enää puhuta isistä ja äideistä

Miksi perhevapaita uudistettiin? ”Tarkoitus on saada miehet käyttämään enemmän perhevapaita” – Lainsäädännössä ei enää puhuta isistä ja äideistä
Perhevapaauudistuksessa isille osoitettujen vapaiden määrä kasvaa. Nyt molemmille vanhemmille on osoitettu omat neljän kuukauden jaksot ja vapaasti jaettavissa oleva viiden kuukauden jakso.
Julkaistu: 5.8.2022

Perhevapaat ovat uudistuneet. Muutoksen keskeisin tavoite on tasoittaa perhevapaiden epätasa-arvoista jakautumista miesten ja naisten välillä ja huomioida paremmin perheiden moninaisuus. Tällä hetkellä äidit käyttävät valtaosan vanhempainvapaista, vaikka niitä voisi käyttää kumpi tahansa vanhempi. Nyt molemmille vanhemmille on osoitettu omat neljän kuukauden jaksot ja vapaasti jaettavissa oleva viiden kuukauden jakso.

– Olemme vapaiden jakautumisessa Pohjoismaita jäljessä. Tarkoitus on saada miehet käyttämään enemmän perhevapaita ja parantaa naisten työmarkkina-asemaa, Kelan erikoistutkija Anneli Miettinen kertoo.

Erot perhevapaiden käytössä ovat hyvin suuret. Kun kaikki vanhemmille suunnatut perhevapaapäivät lasketaan yhteen, isien käyttämä osuus on 11 prosenttia. Kun katsotaan vanhempainvapaajaksoa, jonka vanhemmat voivat tällä hetkellä jakaa vapaasti keskenään, vain kolme prosenttia isistä hyödyntää tätä oikeutta.

Miettisen mukaan perheissä on yhä syvään luutuneita asenteita, joiden mukaan äiti käyttää perheen vanhempainvapaat. Valintaa perustellaan usein taloudellisilla syillä: koska miehet tienaavat monesti äitiä enemmän, vapaiden käyttäminen laskisi perheen tuloja.

Miettinen muistuttaa, että vanhempainvapaa on tulosidonnainen tuki.

– On taloudellisesti järkevämpää, että isä käyttää omat ansiosidonnaiset vanhempainvapaansa hoitaakseen lasta kotona kuin että äiti siirtyisi kotihoidontuelle. Sen määrä on vain noin 360 euroa kuussa.

Usein vedotaan myös vaihteleviin työtilanteisiin. Miettisen mukaaan äitien työtilanteet vaihtelevat yhtä lailla kuin miesten, mutta silti ajatellaan nimenomaan äidin joustavan ja jäävän kotiin.

Miettinen ei usko vapaiden tasapuolisemman jaon lisääntyvän heti.

– Muutos tapahtuu vähitellen. Isät saivat jo vuonna 2003 vanhempainvapaisiin isäkuukauden. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin vain puolet isistä käyttää tätä vapaajaksoa. Toivoisin, että luku olisi 95 prosenttia! Luotan silti uusiin sukupolviin siinä, että isät tarttuvat valmiimmin pienten lasten hoitoon.

Kommentoi »