
Kirkon perheneuvonta käynnistyi heti jatkosodan päätyttyä vuonna 1944. Se alkoi Matti Joensuun ilmoituksella Aamulehdessä: "Älkää ottako avioeroa, tulkaa perheneuvontaan ilmaiseksi."
Joensuulla oli visio, ettei perheiden tarvitsisi kantaa sodan kauhuja yksin. Sodasta palanneiden miesten traumat ovat monesti kantaneet jopa kahden sukupolven ylitse. Vaikeneminen, ongelmien piilottelu voivat näkyä yhä nyt kolmekymppisissä aikuisissa.
- Parisuhteen merkitys ja läheisyyden tarve ihmisten hyvinvoinnille on äärimmäisen tärkeää kaiken arvaamattomuuden keskellä. Ero on yksi elämän raskaimmista kokemuksista, sanoo Anne Anttonen Espoon perheasiain neuvottelukeskuksesta.
Suomessa toimii 41 kirkon perheasiain neuvottelukeskusta, ja neuvojia on tällä hetkellä lähes 170. Työn määrä on vuosi vuodelta kasvanut, asiakkaita on noin 17 000 vuodessa. Heistä 42 prosenttia on miehiä.
Ilmaista neuvontaa annetaan asiakkaiden elämänarvoista, katsomuksesta, perhemuodosta riippumatta. Kirkon perheneuvonta ei myöskään edellytä kirkkoon kuulumista.
- Meillä on pariterapiaa ja yksilöterapiaa, ja pääosa asiakkaista on 30-39-vuotiaita pienten lasten vanhempia. Kuuntelemme kunkin hätää yksilöllisesti ja kiireettömästi. On tärkeää, että puolisot avautuvat kuuntelemaan niin toista kuin itseäänkin. Koskaan ei ole myöhäistä puhkaista puhumattomuuden tilaa, Anttonen sanoo.
Parisuhteen kriisissäkin olisi äärimmäisen tärkeää muistaa, miten lasten hyvinvointi riippuu vanhempien hyvinvoinnista. Jyväskylässä neuvontaa antava Pekka Puukko on antanut väkivaltaa parisuhteessa kokeneille neuvontaa jo kymmenisen vuotta ja sanoo, että lapset oivaltavat paljon enemmän vanhempiensa keskinäisestä suhteesta kuin nämä luulevatkaan.
Samaa sanoo Vantaalla neuvontaa antava Lauri Anttila.
- Kyllä lapsi tietää, mitä perheessä tapahtuu. Yksi perheneuvonnan isoista tehtävistä on pysäyttää tilanne ajoissa ja auttaa vanhempia vanhemmuuteen. Lapsia suojaa se, että heitä kuunnellaan.
Vuonna 2012 käynnistyi kirkon perheneuvonnan ja Cityn yhteinen Suhdeklinikka. Netissä toimiva klinikka on jo nyt osoittautunut menestykseksi, kysymys- ja vastauspalstalla on ollut 660 000 lukukertaa. Kävijät ovat 25-35-vuotiaita, netin käyttöön tottuneita aikuisia.
- Meitä on parikymmentä eri puolilla maata olevaa perheneuvojaa, jotka vastaamme kysymyksiin ja kirjoitamme Suhdeklinikan blogeja. Kysymyksissä, joita saamme, on pitkälti kyse rakkaudesta ja arjessa selviytymisestä, kiteyttää perheneuvoja Paula Ruotsalainen.
Suhdeklinikka valittiin tämän vuoden perheneuvontateoksi. Klinikka löytyy googlaamalla Suhdeklinikka tai www.city.fi