Tuulilasi

Peräkärryn kanssa ei kaahata eikä laahata


Käyttämällä peräkärryä henkilöautollakin saa vietyä isoja tavaroita paikasta toiseen. Kärryn vetämiseen liittyy kuitenkin muutamia tärkeitä muistisääntöjä.

Tärkein sääntö on peräkärryä vedettäessä tietenkin kahdeksankympin nopeusrajoitus. Kuormaa vedettäessä korostuvat myös muun liikenteen seuraaminen ja ennakoiva ajotapa.

Ennakointi korostuu paitsi kärryn kanssa ajettaessa myös matkaan valmistautuessa. Kuljetettavat tarvikkeet on hyvä käydä läpi ja miettiä kuinka isosta määrästä on kyse ja kuinka paljon ne painavat. Jos lista paisuu, kannattaa kuormauksessa kuitenkin säilyttää tolkku ja jakaa tavara vaikka kahteen eri kyytiin.

Peräkärryn kuormaus aloitetaan edestä niin, että painopiste säilyy mahdollisimman alhaalla ja keskellä. Painavimmat tavarat laitetaan akselin päälle ja lopuksi kuorma sidotaan kunnolla kiinni.

"Takapainoisuuden voi testata helposti irrottamalla peräkärry vetokoukusta ja pitämällä aisasta käsin kiinni. Jos aisa nousee ylöspäin ja kärry lähtee kippaamaan taaksepäin, takana on liikaa painoa ja kuorma on lastattava uudelleen", Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen vinkkaa.

Väärin kuormattu kärry tekee yhdistelmästä hankalan ajettavan ja pienikin vauhdinnousu tai äkillinen liike voi saada kärryn heittelehtimään ja vetoauton hallinnan katoamaan.

"Raskas kuorma ja vauhti ovat kohtalokas yhdistelmä. Tyhjänäkin peräkärry on kuin kahdeksankympin lätkä, myös moottoritiellä", Karvonen muistuttaa.

Vinkit peräkärryn kanssa kulkevalle:

1. Huomioi tasapaino. Jaa kuorma tasaisesti kärryn pohjan alalle. Huomioi paino. Pidä kuorma mahdollisimman matalana ja painopiste alhaalla ja lähellä pituussuuntaista keskiviivaa. Tarkista aisapaino aina, niin takapainoisuus ei pääse yllättämään.

2. Sido kuorma. Sido lasti huolella kiinni myös kuomullisissa kärryissä. Tue kuorma etupäätyä vasten, jos mahdollista. Tarkista sidonta matkan aikana.

3. Kuormaa maltilla. Kuorma ei saa ylittää peräkärryn tai yhdistelmän kantokykyä. Kuorma ei myöskään saa tulla sivulaitojen yli. Takana kuorma saa ylittää perävaunun vain kahdella metrillä. Yli metrin ylitys on merkittävän punaisella tai punakeltaisella lipulla, pimeällä punaisella valolla tai heijastimella.

4. Muista nopeusrajoitus. Tyhjänkin kärryn kanssa kuljetaan enimmillään 80 km/h.

5. Tarkista kärryn kunto. Myös peräkärry kaipaa huoltoa. Tarkista säännöllisesti kärryn renkaiden, laakereiden ja valojen kunto.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 20.6.2014