Apu

Pentti Linkolalle muistometsä Toivakkaan ja muistolehto Kangasalle – pala arvokasta aarniometsää suojellaan jälkipolville

Pentti Linkolalle muistometsä Toivakkaan ja muistolehto Kangasalle – pala arvokasta aarniometsää suojellaan jälkipolville
Syväekologinen, mielipiteissään jyrkkä luonnonsuojelija Pentti Linkola sai muistometsän Päijänteeltä.
Julkaistu: 3.11.2021

Noin 60 hehtaaria vanhaa metsää pääsi rauhoituksen suojaan syksyllä, kun Luonnonperintösäätiö hankki yhdessä Päijänteen luonnonperintösäätiön kanssa Pentti Linkolan muistometsän ja -lehdon.

Muistometsä sijaitsee Keski-Suomessa Päijänteen lähellä, Toivakan Riuttasalossa. Muistolehto taas on Pirkanmaan puolella, Sahalahden Kurikanvuoressa Kangasalla. Molemmat ovat osa Päijänteen luontoa. Riuttasalon muistometsä säilyttää järven itäpuolen aarniometsää, Kurikanvuoren muistolehto taas läntistä luontoa.

Pentti Linkola perusti Luonnonperintö­säätiön 1995. Säätiön toiminta­periaate on yksinkertainen: se kerää ­lahjoituksia ­ihmisiltä ja ostaa lahjoitus­rahoilla ­arvokkaita metsiä ­suojeluun. Myös muisto-metsän ja -lehdon ostoon ­kerättiin rahaa suomalaisilta.

Linkolalle Päijänteen luonto oli tuttua kala­vettä ja lintujentarkkailuympäristöä.

2020 huhtikuussa 87-vuotiaana kuollut ­Linkola oli kirjailija ja Suomen luonnonsuojelun uran­uurtajia. Hän oli myös ­äkkiväärä ajattelija. Linkola kuohutti ­puheillaan, joissa hyväksyi terrorismin ja kurjuuden, kunhan se ­vähentää ihmisten määrää. Linkolan mielestä ihmiskunta ajoi luontoa kohti tuhoa, joten väestönkasvun tyrehdyttäminen oli oleellista.

Muistometsän hankkiminen maksoi noin 600 000 euroa, ja sen maksoivat Luonnonperintösäätiö ja Päijänteen luonnonperintösäätiö puoliksi. Muistolehdon osti Luonnonperintösäätiö yksin, hinta oli 180 000 euroa.

Kommentoi »