Eeva

Peltsi kokkaa kalaa kylmistä vesistä



Peltsi kokkaa kalaa kylmistä vesistä

Toimittaja-juontaja Mikko ”Peltsi” Peltola tunnetaan Lapin kärpäsen puraisemana erä-ja kalamiehenä. Hän suosii monipuolisesti kotimaisia kaloja niin avotulella kuin kotihellankin äärellä valmistettuna. Hapankorppupaneroidut ahvenet vievät kielen mukanaan!
Teksti Helena Saine-Laitinen
Kuvat Antti Vettenranta, Timo Villanen

Hapankorppu-paneroidut ahvenet

4 annosta

noin 500 g nahattomia ahvenfileitä

1½ tl suolaa

2 kananmunaa

2 dl hapankorppuja jauhettuna tai ruiskorppujauhoja

1 tl valkopippuria rouhittuna

Paistamiseen:

2 rkl voita

2 rkl rypsiöljyä

  • Käsittele tarvittaessa ahvenfileet ruodottomiksi. Ripottele kaloille ½ tl suolaa ja anna maustua vartin verran.
  • Riko munat syvälle lautaselle ja vatkaa niiden rakenne rikki haarukalla. Mittaa korppujauhot toiselle lautaselle. Sekoita jauhoihin loput suolasta ja valkopippuri.
  • Kääntele kalafileet ensin munaseoksessa ja sitten korppujauhoissa.
  • Kuumenna paistinpannulla voi ja öljy. Paista fileet molemmin puolin kauniin ruskeiksi ja rapeiksi kohtalaisella lämmöllä.
  • Tarjoa keitettyjen perunoiden, kantarellikastikkeen ja naurissalaatin kanssa.

Kantarellikastike

6 annosta

noin 5 dl tuoreita kantarelleja

1 sipuli

2 rkl voita

1½ rkl vehnäjauhoja

2–3 dl kasvislientä

1 prk (2 dl) kuohukermaa

1 tl soijakastiketta

½ tl mustapippuria

muutama tippa sitruunamehua

  • Puhdista ja paloittele sienet. Kuori ja hienonna sipuli.
  • Kuumenna sieniä paistinpannulla, kunnes enin neste on haihtunut. Lisää pannulle voi ja sipulisilppu. Paista viisi minuuttia.
  • Ripottele sienten päälle jauhot. Kaada joukkoon kasvisliemi, kerma ja soijakastike. Mausta mustapippurilla.Sekoita ja anna hautua miedolla lämmöllä vähintään 10 minuuttia. Lisää sitruunamehua ja notkista tarvittaessa kasvisliemellä. Tarkista maku.
  • Tarjoa kalaruokien ja keitettyjen perunoiden lisänä.

Pikkelöity naurissalaatti

4–6 annosta

5 dl nauriita kuorittuna ja karkeasti raastettuna

Pikkelöintiliemi:

2 dl vettä

½ dl sokeria

½ dl väkiviinaetikkaa

¼ tl suolaa

Lisäksi:

1 ps (200 g) pakasteherneitä sulatettuna

½ nippua retiisejä viipaloituna

1 dl kermaviiliä

¾ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

  • Mittaa pikkelöintiliemen ainekset kattilaan ja kiehauta. Kaada liemi kuumana naurisraasteen päälle kulhoon. Anna maustua vartin verran.
  • Siivilöi liemi pois nauriista. Kääntele joukkoon loput ainekset.
Julkaistu: 12.8.2018