
Huostaanottoon turvaudutaan Suomessa vain, jos kodin olot tai lapsen oma käyttäytyminen uhkaavat vaarantaa vakavasti lapsen terveyttä tai kehitystä. Emme saa koskaan tietää, mitä kohutun Vantaan huostaanoton taustalla on, sillä viranomaisia sitoo lastensuojeluasioissa vaitiolovelvollisuus. Sen sijaan äiti saa esittää näkemyksensä esteettä.
Venäjällä esitetyt väitteet suomalaisesta lastensuojelusta tuntuvat meistä kohtuuttomilta, mutta väärien tietojen levittäminen vähenee vain, jos se korvataan oikealla tiedolla. Venäläisten toimittajien on kuulemma ollut vaikeaa saada vastauksia Suomesta. Tästä voimme ottaa opiksemme. Parempaa tiedonkulkua ja keskinäistä ymmärtämystä tarvitaan puolin ja toisin. Sujuvaa venäjää puhuva peruspalveluministeri osoittautui nyt varsinaiseksi valttikortiksi.
Suomessa on yli 50 000 venäjänkielistä asukasta, ja määrän ennustetaan tuplaantuvan vuoteen 2020 mennessä. 30 vuotta Suomessa asunut ja täällä kaksi lastaan kasvattanut Ludmila Paananen esittää oman näkemyksensä huostaanottokohusta sivulla 24:
– En keksi muuta motiivia kuin yritys pelotella venäläisiä naisia olemaan lähtemättä maasta.
Venäjältä Suomeen muuttaneilla on usein epäluuloa viranomaisia kohtaan. Virheitä viranomaisille varmasti tapahtuu, mutta täällä niistä voi tehdä valituksen. Paananen kiteyttää:
– Jos Suomi ei olisi turvallinen oikeusvaltio, venäjänkieliset eivät taatusti jäisi tänne.