Tuulilasi

Pelottaako sateessa ajaminen? Jää kotiin!

4

Ajoin aamulla töihin samaa reittiä kuin lähes joka päivä. Olin ajoissa liikkeellä, jo ennen seitsemää. Tästä huolimatta liikenne oli tahmaista kuin taskuun unohtunut toffee.
Kuvat Anssi Kienanen

Hinkkasin ykköskehää itään päin, ja mietin samalla, että mikä tässä maksaa. Siinä samassa tajusin, että nythän sataa!

Ikuisen totuuden mukaan talvi yllättää autoilijat aina. Voi olla, että näin on. Mutta miten on sateen laita – voiko sekin yllättää?

Rankassa sateessa ei voi tietenkään ajaa samalla lailla kuin auringonpaisteella: vauhti kelin mukaan, selvä se. Kaikesta huolimatta minua ihmetyttää suuresti, että miksi pääkaupunkiseudun liikenne tökkii sateella niin pahasti. Johtuuko takkuilu siitä, että ihmiset eivät näe eteensä, vai pelkäävätkö kuljettajat vesiliirtoa?

Kun pyyhkijän sulat ovat timmissä kunnossa, näkyvyys ei ole ongelma. Vesiliirron pelko on uskoakseni henkimaailman juttu, koska monet autoilijat eivät edes tiedä, mitä vesiliirrolla tarkoitetaan.

Jos sataa, kannattaa tietysti pitää tavallista reilumpaa turvaväliä edellä kulkevaan autoon nähden. Näin jää pelivaraa yllättävien tilanteiden varalla ja näkyvyyskin paranee.

Nyt Helsingin horisontti vaalenee jo, eli sade on ehkä hellittämässä. Iltapäivällä on ennusteen mukaan kuiva keli. Tästä huolimatta aion pysyä koko syksyn tarkkailuasemissa: jos sataa, työnnän tuntosarveni ulos, ja koetan tajuta, että miksi liikenne kanittaa.

Mitä mieltä olette? Osaavatko suomalaiset ajaa sateessa?

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 25.9.2014