Tuulilasi

Pelkkä pissapoika ei keväällä riitä


Keväthanget ja kirkas auringonpaiste voivat heikentää näkyvyyttä, erityisesti likaisten ja naarmuuntuneiden ikkunalasien takaa.
Kuvat Juha Juntto

Auton tuulilasissa häikäisy on sitä suurempaa, mitä likaisempi lasi on. Tuulilasi on syytä puhdistaa tuulilasinpesintä käyttämällä ulkoa, mutta myös säännöllisesti sisäpuolelta. Likainen tuulilasin sisäpinta aiheuttaa valon taittumisesta johtuvaa häikäisyä eritoten viistosti tulevassa valossa juuri matalalta ja kirkkaasti paistavassa kevätauringossa.

Kevättalvella ja loppusyksystä häikäisyn aiheuttama liikenneonnettomuusriski on tutkimusten mukaan suurempi kuin keskitalvella. Häikäistymisriskiä voi kuitenkin vähentää pienillä teoilla.

”Erityisesti keväällä on huolehdittava siitä, että tuulilasi on puhdas myös sisäpuolelta. Kevättarkastuksen yhteydessä voikin katsastaa myös tuulilasin pyyhkimet, sillä likaiset pyyhkijänkumit voivat naarmuttaa tuulilasia", neuvoo Liikenneturvan turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara.

"Naarmuuntunut tuulilasi aiheuttaa häikäisyä vielä enemmän kuin puhdas ja hyväkuntoinen lasi.”

Havaintovirhe yleinen ongelma

Autoilija saa huomattavan osan tarvitsemastaan tiedosta näköaistin välityksellä.

Auton ulkoiset tekijät, kuten auringon häikäisy, voivat aiheuttaa tarkkaamattomuutta, jolloin huomio kiinnittyy muuhun kuin ajotehtävän turvallisen suorittamisen vaatimiin toimintoihin. 

Häikäistyessä on tärkeintä vähentää nopeutta. Näin havaintojen tekemiseen jää enemmän aikaa, lisäksi pysähtymismatka ja -aika lyhenevät.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 13.3.2014