Apu

Pelastakaa Lapset ry vaatii suomalaislasten kotiuttamista al-Holista: ”Alle 12-vuotiaiden leimaaminen terroristeiksi on kohtuutonta”

Pelastakaa Lapset ry vaatii suomalaislasten kotiuttamista al-Holista: ”Alle 12-vuotiaiden leimaaminen terroristeiksi on kohtuutonta”
Al-Holin vankileirillä Pohjois-Syyriassa on noin 30 suomalaislasta, joista valtaosa on alle 6-vuotiaita. Pelastakaa Lapset ry:n kotimaan ohjelman johtaja Riitta Hyytinen sanoo, että alaikäiset suomalaiset on tuotava leiriltä pois.
Julkaistu: 12.12.2019

Muun muassa Yleisradion saamien tietojen mukaan ulkoministeriössä on laadittu melko tarkka suunnitelma al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamiseksi.

Ensisijaisesti pyritään kotiuttamaan lapset, koska heidän äitiensä eli 11 leirillä olevan suomalaisnaisen uskotaan olevan turvallisuusuhka Isis-kytköstensä vuoksi. Al-Holissa on myös kaksi suomalaista orpolasta.

Pelastakaa Lapset ry:n kotimaan ohjelman johtaja Riitta Hyytinen muistuttaa, että Suomi on ratifioinut YK:n Lapsen oikeuksien yleissopimuksen. Sopimus velvoittaa valtiota huolehtimaan lasten turvallisuudesta, kasvuoloista ja suojelusta, eikä heitä saa syrjiä vanhempiensa tekojen tai taustan vuoksi.

– Leirillä olevat lapset ovat hengenvaarassa. Heillä ei ole mahdollisuutta terveydenhuoltoon, ravintoon, turvaan tai koulunkäyntiin. Suomalaisella järjestelmällä ja lastensuojelulla on valmiudet toimia tällaisessa tilanteissa. Lapsia on aiemminkin haettu ulkomailta kiireellisissä tapauksissa ulkoministeriön virka-avulla, Hyytinen painottaa.

Lastensuojelulain mukaan jokainen tapaus käsitellään erikseen, eikä ”könttäpäätöstä” voi tehdä edes sisarusten kohdalla. Tämä koskee myös kriisi- tai sota-alueita tulevia lapsia.

– Ymmärrän, että äitien Isis-kontaktit ovat ongelma, mutta lastensuojelupäätöksissä arvioidaan myös se, onko vanhempi vaaraksi tai vahingoksi lapselle. Tällainen päätöksenteko on alalla arkipäivää, ja vaikka tilanne on poliittisesti tulenarka, muun muassa Vantaan kriisipäivystys ja Helsingin lastensuojelu ovat aiemminkin tehneet kiireellisiä sijoituksia ulkomailta, Hyytinen sanoo.

Pelastakaa Lapset ja SPR ovat ainoat kansainväliset järjestöt, jotka enää saavat toimia ulkomaalaisten lasten kanssa al-Holissa. Hyytisen mukaan lasten oireilua voi periaatteessa verrata esimerkiksi päihdeperheissä pitkään kaltoin kohdeltuihin lapsiin.

– On uniongelmia, painajaisia, yökastelua, apaattista omaan maailmaan vajoamista, pelkotiloja, huolta ruoan riittävyydestä ja aikuisten käytöksestä. Lapset eivät ole saaneet käydä koulua eivätkä välttämättä osaa edes leikkiä, koska he eivät ole saaneet elää lapsen elämää.

”Tilanne vain pahenee pitkittyessään”

Radikalisoitumisen ja terrorismin pelko voi olla hyvinkin aiheellinen, mutta mitä kauemmin lapset ovat yhä kaoottisemmiksi muuttuneissa leirioloissa, sitä vaikeampaa heitä on auttaa sopeutumaan normaaliin elämään.

– Nimenomaan leirioloissa näitä lapsia uhkaavat ääri-ideologiat ja rekrytointi aseellisiin ryhmiin. Globaalit turvallisuusriskit eivät liioin katoa sillä, että ihmiset jätetään kurdien ongelmaksi Syyriaan. Siksi myös yhä useammat turvallisuuspolitiikan asiantuntijat ovat päätyneet suosittamaan siellä olevien ulkomaalaisten kotiuttamista, Hyytinen kertaa.

Pelastakaa Lapset -järjestö perustettiin sata vuotta sitten Lontoossa auttamaan ensimmäisessä maailmansodassa kärsineitä saksalaisia lapsia. Toiminta eli vihollisten lasten auttaminen herätti silloinkin vastustusta ja suoranaista raivoa.

Riitta Hyytinen ymmärtää Isisiin ja sen toimintaan mukaan lähteisiin aikuisiin kohdistuvat tunteet - mutta ei sitä, että tilanteeseen syyttömät lapset leimataan kyselemättä terroristeiksi.

– Pääosin alle 12-vuotiaista lapsista puhutaan kuin he olisivat jotain ääriradikaaleja petoja. Sanon suoraan, että tällainen on käsittämätöntä. Enkä kyllä ymmärrä sitäkään, ettei suomalainen yhteiskunta selviäisi muutaman kymmenen lapsen kanssa, vaikka joukkoon mahtuisi joku radikalisoitumaan ehtinyt oireileva murrosikäinen; ne asiat selvitetään ja ryhdytään tarvittaviin toimenpiteisiin. Syyriassa olevat suomalaislapset eivät ole vastuussa vanhempiensa teoista, eikä meillä ole oikeutta rangaista heitä niistä.

Perussuomalaiset, kokoomus, Liike Nyt ja kristillisdemokraatit jättivät eilen pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitukselle välikysymyksen al-Holin suomalaisista ja heihin kohdistuvista toimista. Hallitus vastaa välikysymykseen ensi tiistain täysistunnossa, ja kysymyksestä äänestetään keskiviikkona.

Kommentoi »