Apu

Pekka Saurin kolumni: Pyrkimys normaaliin elämään voittaa helposti faktat

Pekka Saurin kolumni: Pyrkimys normaaliin elämään voittaa helposti faktat
Elämän pitää jatkua: aamulla pitää nousta ylös ja ryhtyä töihin, lasten pitää mennä kouluun ja ruokaakin täytyy laittaa, Pekka Sauri kirjoittaa.
Julkaistu: 3.7.2022

Pyrkimys normaaliin elämään on maailman vahvimpia voimia.

Ihminen ei pysty elämään jatkuvassa kriisitilanteessa. Pikku hiljaa normaalius hiipii takaisin arkeen, ja kriisitietoisuus vajoaa päivä päivältä syvemmälle tavallisuuden lohdullisen peiton alle.

Ei ole kenellekään uutinen, että kriisejä on ihmiskunnalla viime vuosina riittänyt. Ilmastonmuutoksen päälle iski globaali kulkutauti, joka aiheutti monenlaisia rajoituksia normaaliin arkielämään – ja ennen kuin korona oli voitettu, hyökkäsi Venäjä Ukrainaan neljä kuukautta sitten.

Sen jälkeen Ukraina on hallinnut uutisotsikoita. Ilmastonmuutos ja pandemia ovat pudonneet alemmaksi niin perinteisen kuin sosiaalisenkin median puheenaiheiden listalla.

Ilmastonmuutos ja pandemia eivät kuitenkaan ole mihinkään kadonneet. Ne ovat vain ajautuneet ulos keskustelusta ja yleisestä tietoisuudesta. Toisaalta ihminen ei jaksa pinnistellä saman kriisin kanssa loputtomiin, toisaalta uusi kriisi syrjäyttää aina edellisen ja saa sen näyttämään vähemmän uhkaavalta.

Elämän pitää jatkua: aamulla pitää nousta ylös ja ryhtyä töihin, lasten pitää mennä kouluun ja ruokaakin täytyy laittaa.

Pyrkimys normaaliin elämään voittaa helposti faktat. Koronakuolleisuus nousi kevään aikana lukemiin, jotka olisivat kaksi vuotta sitten aiheuttaneet suurin piirtein ulkonaliikkumiskiellon.

Nyt näiden lukemien kanssa voidaan jotenkin elää. Maskeja käyttävät enää jotkut harvat, joilla on erityinen syy suojata itseään tartunnoilta.

Ilmastonmuutoksen näkymä on myös entisellään. Uhkakuvat ovat täsmälleen samat kuin ennen pandemiaa. Ilmastokriisi on vain kadonnut otsikoista samoin kuin Greta Thunbergin aiemmin niin tutuiksi käyneet kasvot.

Nyt Venäjän hyökkäyssodalle Ukrainassa on käymässä samalla lailla. Kun kovimmat taistelut ovat siirtyneet itään Donbassin alueelle, sota on ikään kuin kauempana Euroopasta eikä tunnu yhtä uhkaavalta kuin vielä muutama viikko sitten. Venäjän ohjusiskut siviilikohteisiin herättävät edelleen hetkellisesti järkytytystä, mutta Suomi on nyt turvassa, kun Natokin on kutsunut Suomen ja Ruotsin jäsenikseen.

Näin se menee. Näin se on aina mennyt. Pyrkimys normaaliin elämään on ihmisen motiiveista vahvimpia.

Ja niin sen pitää ollakin.

Maailman muuttaminen paremmaksi edellyttää sitä, että muutoksista tulee normaalia arkea, ja että uudet käytännöt ja toimintatavat muuttuvat vähitellen tavanomaisiksi, tavallisiksi. Parempi maailma on tavallinen maailma, parempi elämä on tavanomainen elämä.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ongelmat unohdettaisiin. Sitä se tarkoittaa, että ongelmat yritetään ratkaista, ja ratkaisut tulevat vähitellen osaksi normaalia arkea.

Normaali ei tarkoita turtumusta eikä sokeutta. Se tarkoittaa sitä, että ongelmat voidaan ratkaista turvallisesta arjesta ja hyvän sään aikana. Se taas tarkoittaa, että ongelmista on aina mahdollista puhua, ja että ne pyritään aina ratkaisemaan.

Se on sivilisaation, sivistyksen ydin.

Kommentoi »