Apu

Pekka Sauri päivitti 20 vuotta vanhan listan: Näin ihmisen pitäisi elää

Pekka Sauri päivitti 20 vuotta vanhan listan: Näin ihmisen pitäisi elää
Nuori Pekka Sauri kirjoitti elämästä selviytymisen perussäännöt. 20 vuotta myöhemmin hän luki listaa korvalehdet hehkuen.
Julkaistu: 28.11.2021

Arkistoja penkoessani törmäsin noin kaksikymmentä vuotta sitten kirjoittamaani listaan, jonka otsikoksi olin merkinnyt ”Elämästä selviytymisen perussäännöt”.

Nuorempana selvästi kuvitteli kykenevänsä joitain yleisiä elämänohjeita opettamaan.

Tällaisen listan olin aivan vakavissani kirjoittanut julkaistavaksi:

1. Maailma rakentuu puhumalla, neuvottelemalla ja sopimalla. Siksi kannattaa opetella puhumaan, neuvottelemaan ja sopimaan.

2. Sopimukset kannattaa pitää, sillä niiden rikkomisesta seuraa hankaluuksia ja onnettomuutta.

3. Muita ihmisiä pitää kohdella suurin piirtein samalla tavalla kuin toivoisi itseään kohdeltavan. Ellei näin tee, on epäreilu ja raukkamainen.

4. Kaikissa tilanteissa on tarjolla vaihtoehtoja, joista voi ja pitää valita. Muita vaihtoehtoja ei ole tarjolla kuin ne, jotka ovat tarjolla.

5. Valintoja ei kannata kovin pitkään vetkuttaa.

6. Ihmisellä pitää olla tavoitteita, joita kohti pyrkiä. Ellei tavoitteita ole, ei ole tulevaisuutta.

7. Elämä on lyhyempi kuin luuletkaan, eikä sitä kannata sotkea joutavalla koheltamisella.

8. Opiskelu kannattaa.

9. Kukaan ei ole ongelmiensa kanssa yksin. Aina löytyy joku toinen, joka on tai on joskus ollut samanlaisessa tilanteessa. Sellaisen toisen kanssa puhuminen yleensä helpottaa.

Opettavaisuuteni ei selvästikään tuntenut mitään rajoja.

Listausta lukiessani ajattelin korvalehdet hehkuen, että huh huh, olipa pojalla pokkaa. Aatosta, eetosta ja paatosta piisasi.

”Jos pidät nämä yksinkertaiset säännöt mielessäsi ja onnistut noudattamaan niitä edes välttävästi, elämän pitäisi olla jotakuinkin hallinnassa. Hyvässä tapauksessa tuotat iloa ja onnea sekä itsellesi että läheisillesi.

Joka asiaan ihminen ei kykene itse vaikuttamaan, mutta useimpiin asioihin kykenee. Aina on tarjolla käytännön vaihtoehtoja, joista on mahdollista valita yksi. Tämä kannattaa säätää korvienvälin perusasetukseksi.

Toki ihminen voi koska hyvänsä sairastua, jäädä auton alle tai joutua sattumanvaraisen väkivallan kohteeksi, mutta se on paljon harvinaisempaa kuin kaikki ne hankaluudet, joita ihminen saa aikaan omilla tekemisillään, sanomisillaan ja tekemättä ja sanomatta jättämisillään.”

Listausta lukiessani ajattelin korvalehdet hehkuen, että huh huh, olipa pojalla pokkaa. Aatosta, eetosta ja paatosta piisasi.

Nolouden hiukan hellitettyä jäin kuitenkin miettimään, mitä tästä listasta nyt muuttaisin täältä elämän takakaarteesta katsoen. Ikään kuin ennen tämän estejuoksun viimeistä vesihautaa.

Lopulta keksin yhden uuden asian, jonka olen 20 vuodessa oppinut.

Ihmeellistä kyllä, aika vähän lopulta löysin muutettavaa. Tämä ilmeisesti tarkoittaa, etten ole vuosituhannen vaihteen jälkeen oppinut mitään uutta.

Tavallaan pysäyttävä lopputulema, voisi sanoa.

Lopulta keksin yhden uuden asian, jonka olen 20 vuodessa oppinut. Lisään listaan kymmenennen pykälän, joka voisi kuulua seuraavasti:

10. Kun jonkin marraskuun aamun kelmeässä valossa huomaat, ettet ole onnistunut noudattamaan omia elämästä selviytymisen perussääntöjäsi edes välttävästi, yritä antaa itsellesi hiukan armoa. Ja anna samaa armoa kanssaihmisillekin.

Päivitän listan taas kahdenkymmenen vuoden kuluttua. Jos elämä suo.

Kommentoi »