Apu

Pekka Sauri: Demokratia näyttää heikolta, tehottomalta ja voimattomalta globaalien ongelmien ja uhkien edessä – Mistä se johtuu?

Pekka Sauri: Demokratia näyttää heikolta, tehottomalta ja voimattomalta globaalien ongelmien ja uhkien edessä – Mistä se johtuu?
Keskustelussa saavat helpoimmin huomiota dramaattiset ja aggressiiviset puheenvuorot, jotka pikemminkin jakavat kuin yhdistävät ihmisiä. Helposti syntyy vaikutelma, että maailma on ennustamattomassa kaaoksessa, jota perinteinen politiikka ei enää pysty hallitsemaan, kirjoittaa Pekka Sauri kolumnissaan.
Julkaistu: 2.2.2021

Demokratialla menee huonosti, kertovat kansainväliset arviot. Vain viitisen prosenttia ihmiskunnasta elää “täydessä demokratiassa” arvostetun brittiläisen Economist Intelligence Unitin viimevuotisessa kartoituksessa. Suomi ja muut Pohjoismaat ovat mukana siinä viidessä prosentissa.

Sivistyneet suomalaiset kestävät poikkeusoloja – Apinalaatikko-podcast

Apinalaatikon jaksamiseen ja lohtuun keskittyvässä jaksossa Pekka Sauri ihmettelee, kuinka hienosti olemme jaksaneet koronapandemiaa, joka ei tunnu loppuvan koskaan.

Jakson lopussa käydään läpi käytännön vinkkejä koronan loppurutistuksesta selviytymiseen.

Kuuntele Spotifyssa!

Globaalien ongelmien ja uhkien edessä demokratia näyttää monen silmissä heikolta, tehottomalta ja voimattomalta järjestelmältä.

Mistä se johtuu?

Syitä on monia. Yksi keskeinen on viestinnän vallankumous, se on tehnyt yhä suuremmalle osalle maapallon asukkaista mahdolliseksi osallistua keskusteluun yhä laajemmilla foorumeilla.

"Osa odottaa jotakin uutta valtaa, joka panisi asiat järjestykseen ja palauttaisi elämän tutuksi ja turvalliseksi."

Keskustelussa saavat helpoimmin huomiota dramaattiset ja aggressiiviset puheenvuorot. Sellaiset puheenvuorot tapaavat pikemminkin jakaa kuin yhdistää ihmisiä. Helposti syntyy vaikutelma, että maailma on ennustamattomassa kaaoksessa, jota perinteinen politiikka ei enää pysty hallitsemaan.

On tavallaan ymmärrettävää, että osa odottaa tunteenomaisesti jotakin uutta valtaa, joka panisi asiat järjestykseen ja palauttaisi elämän tutuksi ja turvalliseksi. Mitä se sitten kullekin tarkoittaisikin.

Vähemmälle huomiolle tapaavat jäädä tylsät, perinteiset ja arjessa tavallisesti näkymättömät yhteiselämän peruspilarit: oikeusvaltioperiaate ja kansalaisten perusoikeudet yhdenvertaisuusperiaatteineen, kokoontumis- ja järjestäytymisvapauksineen ja sananvapauksineen.

Kaikki yhteisten asioiden järjestämistä koskeva keskustelu, oli se sitten kuinka kiivasta tai repivää hyvänsä, tapahtuu perustuslakiin pultattujen periaatteiden puitteissa ja turvaamana.

Ja kaikista yhteiskunnan järjestämisen osa-alueista pitää noiden periaatteiden puitteissa ja turvaamana voida keskustella riippumatta siitä, kuinka väkeviä tunteita ne herättävät.

"Erimielisyys yhteiskunnallisista kysymyksistä on demokratian voima. Erilaiset näkemykset pakottavat vertailemaan politiikan vaihtoehtoja."

Viime vuosina väkeviä tunteita ja kiivasta keskustelua ovat herättäneet muun muassa ilmasto- ja maahanmuuttopolitiikka. Niistäkin yhteiskunnan ja ihmiskunnan kohtalonkysymyksistä on mahdollista olla monta mieltä, ja erilaisten mielipiteiden esittämisellä on perustuslain suoja.

Erimielisyys yhteiskunnallisista kysymyksistä on demokratian voima. Erilaiset näkemykset pakottavat vertailemaan politiikan vaihtoehtoja.

Erimielisyydestä voidaan päästä keskustelun kautta yhteisymmärrykseen – tai ellei päästä, sitten edetään äänestyksen jälkeen enemmistön tukeman näkemyksen mukaisesti.

Mutta olennaista on, että kaikki keskustelu tapahtuu yhteisesti sovittujen sääntöjen sisällä. Niiden sääntöjen kyseenalaistaminen on jo aivan toinen asia, ja silloin liikutaan syvemmällä sivilisaation sulassa ytimessä kuin aavistammekaan.

Onneksi en ole kuullut kenenkään merkittävän poliitikon mainittuja periaatteita toistaiseksi kyseenalaistaneen. Aika ajoin olisi lohdullista kuulla kaikkien valtaan pyrkivien suusta, että hekin tukevat niitä, vaikka olisivat kuinka roimasti eri mieltä yhteiskuntapolitiikan päivänkohtaisesta sisällöstä.

Kauan eläköön perustuslaki. Mielellään ikuisesti.

1 kommentti