Apu

Pekka Puska ei palaa politiikkaan – 100 000 euron arvoinen lahjoitus THL-säätiölle ilman ennakonpidätystä

Pekka Puska ei palaa politiikkaan – 100 000 euron arvoinen lahjoitus THL-säätiölle ilman ennakonpidätystä
– Monelle nuorelle tutkijalle muutaman satasenkin tukiraha tulee tarpeeseen. Kansainvälinen yhteistyö vahvistaa heidän pätevöitymistään, Puska sanoo.
Julkaistu: 16.12.2020
Suomen tunnetuimpiin kansanterveyden edistäjiin kuuluva professori ja lääkäri Pekka Puska lahjoitti joulukuun alussa THL-säätiölle sata tuhatta euroa osakkeina.
Varojen turvin säätiö voi jakaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n nuorille tutkijoille ja asiantuntijoille matka-apurahoja. Lahjoitettava summa koostuu Puskan saamista kansainvälisistä tunnustuspalkinnoista.
– Olen saanut valtiovarainministeriöltä luvat lahjoittaa ne säätiölle ilman ennakonpidätystä. Olen lahjoittanut säätiölle vastaavalla tavalla muutaman kerran aikaisemmin, Puska sanoo.
Säätiön perusti Puska itse vuonna 2006 toimiessaan THL:n pääjohtajana.
THL:n omat varat on sidottu valtion säädöksiin. Säätiö voi sääntöjensä ja hallituksensa päätösten mukaan myöntää tukea tarvitseville vapaammin.
– Monelle nuorelle tutkijalle muutaman satasenkin tukiraha tulee tarpeeseen. Kansainvälinen yhteistyö vahvistaa heidän pätevöitymistään.

Pohjois-Karjala-projekti toi mainetta

Puskan toiminta kansanterveyttä edistäneen Pohjois-Karjala-projektin päätutkijana herätti laajasti huomiota Suomen ulkopuolella. Sen päätyttyä Puska on toiminut useiden kansainvälisten terveysjärjestöjen johtajana.
Suomessa Puska tunnetaan paitsi kansanterveyden edistäjänä myös poliitikkona. Viime vuonna hän pyrki Euroopan parlamenttiin, mutta runsaat 20 000 ääntä eivät riittäneet valintaan.
Puska ilmoitti maksavansa liki 200 000 euron kampanjan omista rahoistaan ”riippuvuuksien välttämiseksi”.
Politiikka kiinnostaa edelleen, mutta vain seuraajana ja kommentoijana. Hän sanoo, ettei suunnittele pyrkivänsä eduskuntaan runsaan kahden vuoden kuluttua järjestettävissä vaaleissa.
Puska toivoo, että THL-säätiö saa jatkossa myös muita lahjoituksia.
– THL:n toiminnan taustalla on vahva tieteellinen tutkimustyö. Kansan luottamus laitokseen voi perustua vain siihen.

Kuka?

  • 74-vuotias lääkäri ja professori.
  • Kansanterveyden vaikuttaja ja poliitikko.
  • Keskustan kansanedustaja 1987–1991 ja 2017–2019.
Kommentoi »