Apu

Pekka Haaviston tapaus valtakunnansyyttäjälle – Näin raju yhteenotto poikkeuksellinen jopa hierarkkisena tunnetussa ulkoministeriössä

Pekka Haaviston tapaus valtakunnansyyttäjälle – Näin raju yhteenotto poikkeuksellinen jopa hierarkkisena tunnetussa ulkoministeriössä
Miksi ulkoministerin toimia tutkii poliisi, ja miten asia etenee? Julkisoikeuden asiantuntija arvioi.
Julkaistu: 25.2.2020
Perustuslakivaliokunta päätti viime viikolla yksimielisesti, että ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimet siirtyvät esitutkintaan valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaiselle.
Valiokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan syynä on epäilys siitä, että ministeri yritti päästä eroon eri mieltä kanssaan olleesta virkamiehestä, kun hän valmisteli Pasi Tuomisen siirtoa konsulipäällikön tehtävistä. Haaviston toimet al-Holin leirin lasten kotiuttamiseksi todettiin asianmukaisiksi.
Esitutkinnassa valtakunnansyyttäjä voi selvittää rikosepäilyjä esimerkiksi poliisikuulustelujen avulla. Tutkinnan on arvioitu kestävän koko kevään.
– Ei tällä tarvitse olla  välitöntä vaikutusta Haaviston asemaan. Sekä Haaviston että konsulipäällikön kannalta on hyvä, että asiaa selvitetään. Kyseessä on normaali ministerivastuuasian käsittelyyn kuuluva menettely. Esitutkintakynnys on toki ”syytä epäillä”, kommentoi julkisoikeuden emeritusprofessori Eija Mäkinen Vaasan yliopistosta.

Sanna Marin: Ei vaikutusta Haaviston asemaan

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on ilmoittanut, ettei syyttömyysolettamuksesta lähtevä esitutkinta vaikuta Haaviston asemaan.
Ulkoministeriö on tunnettu hierarkkisena ja ilmapiiriltään ongelmallisena paikkana, mutta näin avoin ja raju yhteenotto ministerin ja virkakunnan välillä on harvinainen.
Esitutkinnan valmistuttua asia palaa perustuslakivaliokuntaan. Syytteen nostosta päättää eduskunnan täysistunto valiokunnan mietinnön pohjalta.
Jos eduskunta nostaisi syytteen, se käsiteltäisiin valtakunnanoikeudessa. Näin on tapahtunut historiassa vain neljästi, viimeksi vuonna 1993, kun Kauko Juhantalo (kesk.) sai ehdollisen tuomion lahjusten vaatimisesta.
Pekka Haavisto on 61-vuotias vihreiden kansanedustaja, ulkoministeri ja kaksinkertainen presidenttiehdokas (vuosina 2012 ja 2018).
5 kommenttia