Apu

Kirjailija Paula Noronen kertoo, mikä on äidin tärkein tehtävä: ”Lapsessa tulevaisuus on hetken käsissämme”

Kirjailija Paula Noronen kertoo, mikä on äidin tärkein tehtävä: ”Lapsessa tulevaisuus on hetken käsissämme”
Noronen sanoo vanhemmuuden olevan yhteiskunnallisesti merkityksellinen rooli. Kirjoissaan hän haluaa välittää sanomaa toisten huomioonottamisesta ja ymmärrystä elämän moninaisuutta kohtaan.
Julkaistu: 3.5.2022

Kirjailija Paula Noronen ajattelee, että äidin tärkein tehtävä pätee kaikkiin vanhempiin tai aikuisiin, jotka ovat lasten kanssa tekemisissä.

– Tehtäväni on olla heille turvallinen ja kertoa, miten he voisivat olla kivoja muille. Jokainen lapsi on myös oma persoonansa, jota ei saa sörkkiä. Äitinä katson vierellä, millaiseksi he kasvavat, ja koetan antaa neuvoja ja rakkautta. Tämä olisi ihanne, johon tuskin yllän, mutta yritän parhaani.

Vanhemmuudella on paitsi perheen sisäistä myös yhteiskunnallista merkitystä.

– Lapsessa tulevaisuus on hetken käsissämme, siksi vanhemmuus on yhteiskunnallisesti merkityksellinen rooli. Yritän Supermarsu-kirjoissani välittää sanomaa toisten huomioonottamisesta ja ymmärrystä elämän moninaisuutta kohtaan. Tarkoitus olisi auttaa lapsia näkemään, miten monenlaisia ihmisiä, maailmoja ja lähtökohtia voi ollakaan.

Yli 20 lastenkirjaa tehnyt Noronen eläytyy ammatikseen lasten maailmaan. Hän suosittelee sitä muillekin vanhemmille ja aikuisille.

– Muistamme kaikki, millaista oli olla lapsi, Noronen sanoo.

Norosen mukaan lapsi näkee elämän tapahtumat täynnä mahdolisuuksia. Miltä vastateroitettu kynä tuoksuu, mitä juolahtaa mieleen, kun luokkaan saapuu sijaisopettaja. Tämän asenteen kannattaisi aikuisenkin omaksua.

– Lapsi innostuu siitä, miltä tuntuu talven jälkeen, kun ei tarvitse pukea sukkahousuja housujen alle tai miltä hiekoitussoran rapina kuulostaa kevään tullen pyöränrenkaissa. Sen innon ja myönteisen maailmankatsomuksen unohdan ainakin itse kiireen keskellä.

Paula Noronen

Helsinkiläinen kirjailija, 48, tunnetaan kirjasarjoista Supermarsu ja Yökoulu. Tuttu myös tv-koomikkona. Perheeseen kuuluu puoliso, kaksi lasta ja koira. Äitienpäivä 8.5.

Kommentoi »