Apu

Patrik Laine: Kiltit jää ilman

Patrik Laine: Kiltit jää ilman
Jääkiekon nuorten MM-kisat pelataan Helsingissä. Vaikean maineen juniorina saanut 17-vuotias Patrik Laine on Suomen ykköspelaajia ja potentiaalinen tuleva NHL-tähti.
Julkaistu: 4.1.2016

Heti alkuun Tapparan nuoresta kiekkosensaatiosta Patrik Laineesta huomaa kaksi hyvää piirrettä. 

Hän on viimeisiä, jotka poistuvat Tapparan harjoitusten jälkeen jäältä, joten harjoitusasenne on kunnossa. 

Eikä Laine ole liian pinnallinenkaan. Kun pipo pitää kuvaa varten ottaa pois, hän ei juokse peilin eteen laittamaan hiuksiaan kuntoon.

– Ei tarvitse, Laine tuhahtaa.

Helsingissä pelattavat jääkiekon nuorten MM-kisat alkavat tapaninpäivänä. 

Suomen joukkueessa on kaksi erityisen mielenkiintoista 17-vuotiasta timanttia: Oulun Kärppien Jesse Puljujärvi ja Tampereen Tapparan Patrik Laine.

Laine on ollut kiekkosyksyn sensaatioita. Läntisen Tampereen kasvatti pelaa vasta ensimmäistä varsinaista liigakauttaan, mutta on tehnyt syksyllä 24 ottelussa jo kahdeksan maalia ja yhteensä 16 tehopistettä.

– En odottanut hirveästi mitään. Kun pääsisi vakituisesti pelaamaan ja saisi joskus jotain pisteitäkin tehtyä. Mutta paljon paremmin on mennyt kuin odotin, Laine sanoo.

Lupauksia herättävä syyskausi ei ole ollut yllätys. Laine on Tapparan junioreissa rikkonut maali- ja piste-ennätyksiä.

Puhutaan siis ihan erityisestä lupauksesta, jollaisia putkahtaa harvoin esiin – niin pelaajana kuin persoonanakin.

Leima on isketty Laineen otsaan aikoja sitten. Huippulupaava, junioritasolla aina joukkueensa tähtiä. Toinenkin puoli on ollut.

Junioritasolla puhuttiin leuhkasta ja itsekkäästä pelaajasta. Vaikean tyypin maine huipentui reilun vuoden takaiseen episodiin Suomen U18-maajoukkueen turnauksessa. Laine näytti keskisormea ja huusi uhkauksia päävalmentaja Mika Marttilalle.

– En oikeastaan mieti niitä (tarinoita). Ne ovat menneisyydessä. Olen oppinut niistä. Ne ovat vanhaa meikäläistä, hän sanoo.

Tarinoihin on reagoitu kahdella tavalla. Toiset ovat päivitelleet, toiset olleet jopa innoissaan.

On todettu, että ylilyönnit vain kertovat intohimoisesta ja päättäväisestä pelaajasta, jossa on sopivasti sellaista särmää ja luonnetta, joiden kautta kouliinnutaan suurpelaajaksi.

– On se varmaan molempia. Tyhmiä juttuja ne ovat olleet, mutta kertovat varmaan siitä luonteesta, että enemmän kuin mitään haluan voittaa ja olla ratkaisemassa pelejä, kun ratkaisua haetaan, Laine miettii.

Luonne peilaa 194-senttisen Laineen pelaajaprofiilia laitahyökkääjänä – psykopaattisen kova maalintekijä, yksi Suomen kaikkien aikojen maalintekijälupauksista.

– Sen takana on ollut kovaa työtä. Olen ollut pienestä asti tämän tyyppinen pelaaja. Junioreissa ei kyllä hirveästi kiekkoa lainailtu. Mietti, että jos sen syöttää, sitä ei saa takaisin, Laine kertoo.

Luonteesta kertoo myös se, että Laine ei ole ujostellut tai nöyristellyt tavoitteissaan. 

Ensi kesänä hän haluaa olla NHL:n varaustilaisuuden ensimmäinen valinta eli ikäluokkansa koko maailman ykkösnimi.

– Turha sitä on ryhtyä kiertelemään. Se on tavoitteeni. Kaikkeni teen, että se toteutuu, hän sanoo.

Pitkällä tähtäimellä hän haluaa NHL-pelaajaksi – ja erittäin hyväksi sellaiseksi. Askelmerkit näyttävät lupaavilta. Kesän NHL:n varaustilaisuuden ennakkolistauksissa hänet nähdään aivan kärkipään nimenä.

Seuraava tärkeä näyteikkuna NHL:ään on nuorten MM-turnaus, juniorijääkiekkoilun tarunhohtoisin turnaus.

– Onhan tämä tietysti iso näyttöpaikka. Voi kykyjenetsijöille ja muille näyttää, mitä osaa. Siellä on muiden maiden saman ikäisiä pelaajia, joten pystyy myös vähän katsomaan, missä mennään, Laine sanoo. 

Laine on johtotähtiä Nuorten Leijonien joukkueessa, jolla on selvää maailmanmestaruuspotentiaalia.

– Kun katsoo joukkueen nimilistaa, niin on meillä aika kova joukkue. On ihan kaikki mahdollisuudet mennä päätyyn asti.

Suomi on aiemmin isännöinyt nuorten MM-kisoja kuusi kertaa. 

Mukaan on mahtunut haaleampien kotiturnausten lisäksi muun muassa vuoden 1998 MM-kulta, joka ratkesi Niklas Hagmanin jatkoaikamaaliin Venäjää vastaan.

Turha kysyä Patrik Laineelta, kuka voisi olla nyt ratkaisijana. ●

Teksti Topias Kauhala, kuvat Kari Kaipainen

Kommentoi »