Apu

Pastori Kari Kanala on mies, jolla on maine

Pastori Kari Kanala on mies, jolla on maine
Hän saarnaa kirkossa, vihkii ensitreffeillä olevia pareja televisiossa Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa, kutsuu homofobiaa synniksi ja heittää stand up -keikkaa. Kirkkoherra Kari Kanala, mikä olet miehiäsi?
Julkaistu: 23.9.2019

Pastori Kari Kanala oppi lukemaan alle kouluikäisenä, luki vanhempiensa vihkiraamatun läpi yhdeksänvuotiaana, viehättyi Daavidin taistelusta Goljatia vastaan ja kiinnostui Jeesuksen persoonasta.

Tie papiksi alkoi siitä, että poika halusi jakaa sitä hyvää, mitä hän koki rippileirillä Vetelin Mäntyniemessä ja Halsuan seurakuntanuorissa. Hyvä opastaja oli ennakkoluuloton, huumorintajuinen rippipappi Risto Seppälä, joka antoi nuorille aikaa ja myös vastuuta.

Poika päätti jo lukioon mennessä ja oltuaan sitä ennen rippileirien isosena, että hän pyrkii lukemaan teologiaa, että hänestä tulee pappi. Kun hän vihdoin valmistui papiksi, gradun aihe oli Jeesus. Työn yläotsikko oli Mies, jolla on maine.

Kari Kanalalla on myös omanlaisensa maine. Hän on tuttu tv-sarjasta Ensitreffit alttarilla. Hän oli mukana kaksi ensimmäistä tuotantokautta ja nyt jälleen mukana kuudennen kauden alkaessa.

Helsingin Paavalin seurakunnan kirkkoherrana vuodesta 2016 toiminut Kanala on uudistanut kirkon toimintaa ja puhunut voimakkaasti muun muassa samaa sukupuolta olevien parien kirkollisen vihkimisen puolesta.

Silmäkulmassa hänellä on lävistyskoru, leveä suu on hymyssä tuon tuosta ja puhetta piisaa kuten stand upia harrastavalta pappismieheltä voi kuvitella piisaavan.

"Kirkko voi harrastaa kansalaistottelemattomuutta, sillä olemme ristin suojassa"

Tunnettu pappi voi osaltaan muuttaa kirkon suunnan, sillä pitäähän sen muuttua. Muuten vuoto ulos kirkosta jatkuu.

– Kirkko muuttuu vain ottamalla kantaa, eikä sen pidä kumarrella joka suuntaan. Kirkko voi vaikkapa harrastaa kansalaistottelemattomuutta auttamalla turvapaikanhakijoita, sillä me olemme ristin suojassa.

Samaa sukupuolta olevien parien siunaaminen ja vihkiminen ei ole kansalaistottelemattomuutta. Kanala sanoo, että se on oikeus, jonka pitäisi toteutua.

– Ensi vuoden kirkolliskokousvaalit ovat ratkaiseva kohta. Se voi johtaa vihdoinkin tämän asian ratkeamiseen. Olen kansanmies tässä asiassa ja pyrin puhumaan asiasta ymmärrettävällä kielellä.

Kari Kanala ei voinut olla reagoimatta Helsinki Priden yhteydessä 18.6. kansanedustaja Päivi Räsäsen twiittiin, jossa tämä kirjoitti, että kirkon ja Setan yhteistyö tapahtumassa merkitsee sitä, että häpeä ja synti on nostettu ylpeyden aiheeksi. Nyt poliisi tutkii Räsäsen kirjoitusta kiihoituksena kansanryhmää kohtaan.

Kanalan sanatarkka twiitti kuului näin: ”Mä taas ajattelen, että homofobia on synti. Raamatun keskeinen eettinen viesti on rakkauden kaksoiskäskyssä ja kultaisessa säännössä. Ne kutsuvat asettumaan toisen asemaan, rakastamaan. Jumalan rakastaminen on lähimmäisen rakastamista; onpa hän sitten homo, hetero tai mitä ikinä.

Julkkispappi voi joutua tahtomattaan myös tilanteeseen, joka otsikoiden takia tulkitaan väärin.

Kari Kanala joutui sellaiseen vuosi sitten, kun hän osallistui Helsingin Savoy-teatterissa julkiseen roustaamiseen Ronski jäähypenkki -illassa.

Roast on Yhdysvalloissa kehitetty komediatapahtuma, jossa roastin kohteena oleva päähenkilö istutetaan yleisön eteen kuuntelemaan itseensä kohdistuvia herjoja ja pilkantekoa.

Roastaajina, grillaajina toimii yleensä joukko koomikoita ja kohteen ystäviä, mutta roastaajina saattavat yhtä hyvin toimia myös julkisuudesta tutut henkilöt.

– Olin siellä muun muassa Amanda Harkimon ja Esko Eerikäisen kanssa, ja esitys tehtiin yhteisymmärryksessä taitavan virolaissyntyisen käsikirjoittaja, kirjailija Antto Terraksen kanssa. Muistilappuni olivat esityksen aikana Raamatun välissä.

Yksi lehti nosti loppuunmyydystä tilaisuudesta esille otsikot, jotka irrotettiin asiayhteydessä. Se johti siihen, että Helsingin tuomiokapituliin tehtiin Kanalasta valitus.

Stand upia vaimon kanssa

Valitusta käsiteltiin lokakuussa 2018 ja todettiin, että Kanala oli käyttäytynyt vastoin asemansa ja tehtävänsä edellyttämiä tapoja.

– Piispa Teemu Laajasalo keskusteli kanssani, ja vaimoni lohdutti, että Teemu itse tietää, miten julkisuus voi myllyttää.

Kari Kanala esittää eri tilaisuuksissa vaimonsa kanssa myös stand upia. He ovat kaksikko, joka käyttää nimeä Standpapit.

– Erityisesti roustatessani teen erilaisia karikatyyrihahmoja. Yksi on konservatiivinen, jäykkäliperinen 1950-luvun pappi, toinen hieman pastori Sillin kaltainen. Sillin hahmonhan teki aikoinaan tunnetuksi näyttelijä Erkki Saarela.

Jyväskylän kirkkopäivillä Kanalan esityksen näki peräti seitsemänsataa katsojaa.

– Papithan ovat itse asiassa roustanneet kautta aikojen, ajatellaan nyt vaikka Martti Lutheria!

Perustehtäväänsä pappina Kari Kanala ei unohda. Se on armon ja rakkauden julistaminen.

Yliopistomaailma oli kirkkoakin riitaisampi paikka

Lapsuudenkoti ei ollut mitenkään uskonnollinen. Äiti opetti pojilleen kyllä iltarukouksen, ja kirkossa perhe kävi kuten useimmat suomalaiset käyvät – jouluna ja pääsiäisenä.

Kari Kanalan tie kohti Helsingin yliopiston teologista tiedekuntaa oli silti suoraan viitoitettu.

– Aloitin opinnot vuonna 1986. Se oli omintakeista aikaa, jouluun mennessä minulla oli vasta yksi opintoviikko. Kolme vuotta myöhemmin koossa oli sata opintoviikkoa ja armeija käytynä.

Hän sai stipendin Yhdysvaltoihin Gettysburgin luterilaiseen seminaarin ja vietti siellä vuoden. Hän mietti opettamista ammattina ja jopa tutkijan uraa, mutta huomasi yliopistomaailman olevan kirkkoakin riitaisampi paikka.

Ei siis tutkijaksi, vaan papiksi, olemaan ihmisten edessä ja heidän kanssaan.

"Jos kirkolla on matala kynnys, sen sanoma kaikuu kauemmaksi"

Ihmisten palvelemisen hän oppi jo lapsuudessaan ja nuoruudessaan, kun vanhemmat pitivät Halsualla kioskikauppaa. Se oli kiinni vain kolme päivää vuodessa ja palveli kyläläisiä kuten pappi – melkein mihin vuorokauden aikaan hyvänsä.

Kirkko voi palvella myös siten kuten Paavalin ja Kallion seurakunnat nyt tekevät. Ensi joulun alla Kari Kanala, diakoni Pekka Tähtinen, Kallion kirkon kirkkoherra Riikka Reina ja seurakuntapastori Visa Viljamaa vievät kauneimmat joululaulut kapakkaan ja Hermannin saunaan.

– Jos kirkolla on matala kynnys, sen sanoma kaikuu kauas, kauemmaksi!

Paavalin seurakunta on mennyt myös kauppakeskukseen avatessaan yhdessä Kallion seurakunnan ja Jouluradion kanssa Helsingin Kalasataman Redissä Silta-nimisen tilan. Sinne voi mennä keskustelemaan, olemaan tai vain hiljentymään.

– Sunnuntai-iltapäivisin Paavalin kirkossa on järjestetty päikkärikirkkoja.

Kari Kanala sanoo, että kirkon on tärkeää tarjota hiljaisuutta ja hitautta hektisen elämänmenon keskelle.

Kolmas kerta toden sanoi

Tuli ensimmäisen avioliiton vuoro. Sitä kesti kolme vuotta, tuli uusi liitto, jonka pituus oli yhdeksän vuotta. Kari Kanalalla on eroista huolimatta hyvät välit eksiinsä.

– Olin toisen avioliittoni aikana merimiespappina ensin Hampurissa, sitten Lontoossa. Yritin johtaa itseäni ja kirkkoa ja tuli epäonnistumisen tunne. Piti astua taaksepäin, ja status ja palkka muuttuivat, kun muutin takaisin Helsinkiin. Oivalsin kuukaudessa vanhan viisauden ”pelkää Jumalaa, älä ihmisiä” ja voin toteuttaa itseäni pelkäämättä.

Hän sanoo, että löytääkseen kadottamansa pitää mennä kauas ja sitten vasta näkee lähelle.

– Jos ei uskalla haavoittua, ei voi rakastaa.

Nyt hän on ollut naimisissa Helsingin Kannelmäen seurakunnan projektipappina työskentelevän Milla Mäkitalon kanssa vuodesta 2010.

– Tapasimme siellä, missä papit tapaavat – baaritiskillä.

Hän sanoo myös, että varsinkin miehillä pitää olla oma kiirastulensa. Avioerojensa haaksirikkojen jälkeen ja katsottuaan itseään peiliin hän on kuunnellut tunteitaan.

– Tunteet ovat tietoa omasta minuudesta, ja rakkaus on ytimeltään vapautta.

Suurinta armoa hän on kokenut tullessaan isäksi. Perheen ainokainen on kolmevuotias poika.

– Olen saanut elämääni suurta rauhaa ja muutakin elämää kuin työni. Se ei tarkoita, että kaikki olisi seesteistä. Olen työssäni kiireinen, mutta teen töitä mielelläni. Jos aamulla lähtee onnellisena töihin ja palaa illalla kotiin onnellisena, ei voi sanoa muuta kuin että asiat ovat nyt hemmetin hyvin. Kollegani Jaakko Heinimäen sanoin pappi on ikuisuuden ammattilainen, jolla on minuuttiaikataulu.

Hänessä elää rinnakkain ja lomittain pikkupoika, aikuinen mies ja jossain kohtaa kurkistaa vanha äijä.

Ennen tv-työtä vaimo vaati vain, että tiedot muutettiin salaisiksi

Näillä elämänkokemuksillaan hän luotsaa MTV3:n Ensitreffit alttarilla -pariskuntia. Ohjelmaa katsovat tutkimusten mukaan erityisesti 18–44-vuotiaat naiset ja heidän myötään miehet.

Kari Kanalaa pyydettiin mukaan, kun ensimmäinen tuotantokausi starttasi vuonna 2014.

Hän katsoi tanskalaisen formaatin ohjelman ja totesi, että se on sydämellä toteutettu, ja papille on ohjelmassa paikkansa.

– Kysyin vaimolta, mitä hän tuumaa jos lähtisin mukaan. Hän sanoi, että olet näköjään jo päättänyt lähteä ja vaati ainoastaan sen, että puhelinnumeroni, kotiosoite ja auton rekkari muutettiin salaisiksi.

Moni toivotti Kanalan ohjelman myötä suoraan helvettiin, ja kritiikkiä tulvi erityisesti pappien Facebook-ryhmässä. Moni pyysi myöhemmin anteeksi.

Hän sanoo, että päätös lähteä mukaan oli hyvä. Tehtävä on vaativa ja haasteellinen, ja vielä enemmän se on sitä mukana oleville pareille.

– Pareilta, jotka ohjelmaan valitaan, vaaditaan avoimuutta ja rohkeutta.

Kari Kanalan vaimo on ohjelman myötä todennut, että tällä on niin hyviä ajatuksia parisuhteesta, että niitä voisi toteuttaa kotonakin.

Kommentoi »