Parkinsonin tauti voi selvitä kofeiinimittauksella
Terveys ja hyvinvointi
Parkinsonin tauti voi selvitä kofeiinimittauksella
Kahvin ja muiden kofeiinijuomien nauttiminen pienentää Parkinsonin taudin riskiä. Terveisiin verrattuna Parkinsonin tautia sairastavien kehon kofeiinipitoisuus veressä nouse samaan tapaan, vaikka he joisivat yhtä paljon kahvia, paljastuu uudesta tutkimuksesta
Julkaistu 11.2.2018
Apu

Kahvin ja muiden kofeiinijuomien nauttiminen pienentää Parkinsonin taudin riskiä. Terveisiin verrattuna Parkinsonin tautia sairastavien kehon kofeiinipitoisuus veressä nouse samaan tapaan, vaikka he joisivat yhtä paljon kahvia, paljastuu uudesta tutkimuksesta.

Terveen veressä on vähemmän kofeiinia kuin Parkinsonin tautia sairastavilla. Kahvin määrä oli molemmissa ryhmissä sama. Ero näkyi niin pitkään sairastaneilla kuin vasta diagnoosin saaneilla.

Tutkijoiden mukaan löytöä voi hyödyntää taudin diagnosoinnissa. Vielä tosin pitää varmistaa, ettei mikään tautiin liittyvä lääkitys ole kofeiiniaineenvaihdunnan hidastumisen takana.

Lähde: Duodecim

Teksti: Noora Takamäki

Kommentoi »