Apu

Parinvaihto kiinnostaa kymmenystä suomalaisista aikuisista – kimppakiva vielä useampaa

Kaalimato.com tutki suomalaisten suhtautumista parinvaihtoon, ryhmäseksiin ja sitomiseen.
Kuvat Fotolia

Seksikauppa Kaalimato.comin tilaama kyselytutkimus selvitti suomalaisten innostusta kokeilla hieman epäkonventionaalisempia seksitapoja.

Vain kaksi prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi kokeilleensa parinvaihtoa, mutta 12 prosenttia oli kiinnsotunut kokeilemaan sitä.

– Parinvaihto ja kimppakiva liippaavat käsitteinä läheltä toisiaan, joskin parinvaihtoon yhdistetään yleensä parisuhdestatus. Kimppakivassa mukana voi sen sijaan olla niin sinkkuja kuin suhteessa oleviakin. Juuri parisuhdeaspektin johdosta parinvaihtoon voi liittyä mustasukkaisuutta sekä pelkoa kumppanin ihastumisesta vieraaseen petikumppaniin. Leikkiin ryhdyttäessä pariskunnalla tulisi olla selkeät pelisäännöt, täysi luottamus toisiinsa ja molemminpuolinen halu maustaa seksielämäänsä kyseisellä tavalla, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen kertoo tiedotteessa.

Eniten parinvaihto kiinnosti 35–44-vuotiaita suomalaisia. Siitä ryhmästä parinvaihtoa olisi valmis kokeilemaan 17 prosenttia. Miehet olivat kokeilunhaluisempia kuin naiset.

– Miesten seksuaalinen kiinnostus kohdistuu tyypillisesti naisia enemmän visuaalisuuteen. Miehille on myös naisia tavanomaisempaa vaihtelevat seksikumppanit ja he hyväksyvät seksin ilman rakkautta hieman yleisemmin kuin naiset. Naisilla seksissä korostuu enemmän turvallisuuden tunne ja sitoutuminen toiseen osapuoleen, Lavikainen toteaa.

Joka neljäs 25–34-vuotias kiinnostunut ryhmäseksistä

Ryhmäseksi on suomalaisille parinvaihtoa tutumpaa. Seitsemän prosenttia kertoo kokeilleensa sitä ja 16 prosenttia on halukas kokeilemaan. Kimppakiva kiinnosti eniten 25–34-vuotiaita, joista joka neljäs olisi halukas kokeilemaan sitä.

– Kolmenkympin tienoilla kokemusta ja seksuaalista itsevarmuutta on usein ehtinyt kertyä sen verran, että seksin saralla ollaan valmiita kokeilemaan uusia ja kutkuttavia asioita. Etenkin nuorten aikusten keskuudessa seksi koetaan hyväksyttäväksi ilman parisuhdetta ja rakkauden tunnetta. Monet tahtovatkin ottaa sinkkuelämästään kaiken ilon irti ja toteuttaa fantasioitaan, kuten ryhmäseksin harrastamista, ennen elämänkumppanin ja lapsien tuloa elämään, Lavikainen sanoo.

Sitominen liittyy fantasioihin

Sitomisleikkejä on suomalaisista kokeillut 13 prosenttia. Kokeilu kiinnostaisi 17:ää prosenttia.

– Sitomisleikit ja BDSM ovat hiipineet yhä useamman makuuhuoneeseen niin ikään asenteiden vapautumisen myötä. Naisten yleisimpiin fantasioihin lukeutuu otetuksi ja jopa alistetuksi tuleminen, sillä partnerin täysi kontrolli omasta nautinnosta koetaan usein kiihottavaksi. Fantasioita voidaan tuoda näkyviksi turvalliseksi koetussa suhteessa esimerkiksi juuri sitomisen kautta. Myös miehet fantasioivat sidottavana olemisesta, koska tämä mahdollistaa passiivisen roolin ja nauttimisen vain toisen toiminnasta, Lavikainen kertoo.

Kyselyyn vastasi 1000 täysi-ikäistä suomalaista. Otos on kansallisesti edustava.

Julkaistu: 15.11.2018
Kommentoi »