Apu

Avun pääkirjoitus: Oho, mikä keskustelu! – Olin jo niin tottunut julkiseen riitelyyn, että rakentavan keskustelun kuuleminen pysäytti

Avun pääkirjoitus: Oho, mikä keskustelu! – Olin jo niin tottunut julkiseen riitelyyn, että rakentavan keskustelun kuuleminen pysäytti
Päätoimittaja Marja Aarnipuro pohtii pääkirjoituksessaan, kuinka harvinaista herkkua on nähdä televisiossa rakentavaa keskustelua.

Elokuun viimeisen illan A-studio onnistui lyömään minut ällikällä. Olin jo niin tottunut julkiseen riitelyyn, huutamiseen, inttämiseen ja syyttelyyn, että rakentavan keskustelun kuuleminen pysäytti.

Studiossa toimittaja Sakari Sirkkasen vieraina istuivat Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä ja Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala. He puhuivat rauhallisesti ja punnitusti, toisiaan arvostaen ja yhteistyötä peräänkuuluttaen. Olin vaikuttunut.

Vanhala ymmärsi pääministerin kipakkaa kannanottoa Kaipolan paperitehtaan sulkemisen ajoituksesta, ”ettei tehtäisi tällaisia kovia liikkeitä tähän taloudelliseen tilanteeseen”. Hämälä muotoili, että pääministerin ulostulo oli poikkeuksellinen.

Vanhala kuvaili sanalla ”erikoinen” UPM:n johtajan avointa kirjettä, jonka jälkeen julkisuudessa alettiin etsiä syyllisiä. Vanhala huomautti, että nyt pitäisi päästä yhteiseen pöytään ja  eteenpäin niin, että maahan saadaan lisää investointeja.

Hämälä puolestaan toivoi, että ”tämä voimakas keskustelu” johtaisi siihen, että heräisimme tekemään ongelmille jotain yhdessä ja peräänkuulutti yhtenäistä talouspolitiikkaa, joka tukee teollisuuden kehittämistä.

Paikallinen sopiminenkin mainittiin, samoin paperiteollisuuden palkat. Niitäkään Hämälä ei tyrmännyt vaan sanoi, että osaavasta ja korkeasti palkatusta henkilöstä täytyy saada irti hyvä tuottavuus. Ajatella, että asioista voi keskustella noinkin. Katsokaa Yle Areenasta, jos ette usko. ●

Julkaistu: 7.9.2020
Kommentoi »