
Virus on hyvin pieni biologinen järjestelmä, joka tunkeutuu isäntäsoluun ja alkaa lisääntyä siellä. Se voi aiheuttaa sairauden. Viruksella ei ole omaa aineenvaihduntaa, joten se ei ole varsinaisesti elävä. Virusten alkuperää ei tiedetä varmasti.
Epidemia on tilanne, jossa poikkeuksellisen suurella osalla väestöä on tarttuva tauti. Koronaviruksen tapauksessa epidemiasta on puhuttu, kun maassa esiintyvien virustartuntojen alkuperää ei enää tiedetä.
Iso P ja karanteeni
Pandemia on maailmanlaajuinen epidemia. Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirustilanteen pandemiaksi 11. maaliskuuta. Edellinen Suomea laajasti koskettanut pandemia oli sikainfluenssaviruksen leviäminen vuonna 2009.
Monet historiassa esiintyneet pandemiat ovat saaneet nimensä oletetun alkulähteen mukaan. Tapa on saattanut lisätä vieraan pelkoa ja ruokkia ennakkoluuloja. Tuhoisa espanjantauti 1918–1920 sai nimensä tiedotusvälineiltä, jotka uskoivat virheellisesti, että se alkoi Espanjassa.
COVID-19 on uuden koronaviruksen aiheuttaman sairauden nimi. Se on lyhenne englanninkielisistä sanoista coronavirus disease eli koronavirustauti. Luku 19 kuvaa vuotta 2019, jolloin virus löytyi.
Karanteeniin määrätään terve ihminen, jonka epäillään mahdollisesti saaneen virustartunnan. Karanteenilla rajoitetaan poikkeuksellisesti henkilökohtaisia vapauksia, joten sen perusteet määritellään laissa.
Karanteenin määrää kunnan tartuntatautilääkäri. Karanteenipaikan ovi voidaan tartuntatautilain mukaan lukita ulkopuolelta, jos tämä on välttämätöntä tartuntavaaran ehkäisemiseksi. Karanteeniin voi määrätä kerrallaan kuukaudeksi.
Eristäminen taas tehdään tarttuvaan tautiin sairastuneelle. Sairastunut tai sairastuneeksi epäilty voidaan eristää enintään kahdeksi kuukaudeksi.