Apu

Onko pandoilla oma kieli? Mitä on pastörointi? Voiko toisen kanssa nähdä samoja unia? Apu Juniorin tiedekysymykset

Onko pandoilla oma kieli? Mitä on pastörointi? Voiko toisen kanssa nähdä samoja unia? Apu Juniorin tiedekysymykset
Apu Juniorin tiedekysymyksissä pureutudaan pandojen viestintään, elintarvikkeiden säilyvyyteen ja unien ihmeelliseen maailmaan.

”Onko pandoilla oma kieli?”

Mustavalkoisilla isopandoilla on paljon erilaisia ääniä, joiden avulla ne viestivät. Esimerkiksi määkivät ja sirkuttavat äänet liittyvät eri tilanteisiin ja tarkoituksiin.

Tärkeä osa pandojen viestintää on myös hajumerkkien jättäminen ja niiden tulkitseminen. Punaruskeilla kulta- eli pikkupandoilla hajumerkeillä on suurempi merkitys kommunikoinnissa kuin isopandoilla. Hajumerkit ovat kuin someviestejä, joita muut seudun pandat käyvät lukemassa.

  • Kysyjä: Kerttu, 10
  • Vastaaja: Ympäristökasvattaja Tero Kirjosalo, Korkeasaaren eläintarha

”Mitä pastörointi tarkoittaa? ”

Pastörointi on maitotilalta meijeriin tuodulle maidolle tehtävä lämpökäsittely. Pastöroinnissa maito kuumennetaan 15 sekunniksi vähintään 72 asteeseen.

Näin lehmästä lypsetyssä maidossa olevat mikrobit kuolevat. Jos ­maitoa ei pastöroida eikä mikrobeja tapeta, ne voivat aiheuttaa ruokamyrkytyksiä ja vakavampiakin tauteja. Pastörointi on saanut nimensä sen kehittäjän, ranskalaisen kemisti Louis Pasteurin mukaan.

  • Kysyjä: Lukas, 9
  • Vastaaja: Kotitalous­opettaja Minttu Virkki, Ruokatieto-yhdistys

”Voiko toisen kanssa nähdä samoja unia?”

Unet syntyvät yleensä asioista ja tapahtumista, joita olemme aiemmin nähneet ja kokeneet. Esimerkiksi sokeana syntyneet ihmiset eivät koskaan koe näköaistimuksia unissaan. Siksi jokaisella ihmisellä on omat unensa.

Unessa voi käydä toisen luona, mutta toisen ihmisen unta ei voi jakaa. Unissa aiemmin koetut asiat yhdistyvät uudenlaisella tavalla, ja siksi unessa ihminen voi vaikka lentää. Unet muun muassa edistävät oppimista, kun aiemmin valveilla syntyneet muistijäljet aktivoituvat uudelleen.

Yön aikana on tavallisesti neljä tai viisi univaihetta. Kun ihminen herää, hän muistaa yleensä vain sen unen, joka edelsi heräämistä.

  • Kysyjä: Milo, 11
  • Vastaaja: lastentautien erikoislääkäri Tero Kontiokari Mehiläinen Oulusta
Julkaistu: 9.10.2020
Kommentoi »