Pamela Tola sydänystävästään Iina Kuustosesta: "Näin syvissä ystävyyssuhteissa on samaa ihastusta, ihailua, rakkautta kuin parisuhteissa"
Ystävyys
Pamela Tola sydänystävästään Iina Kuustosesta: "Näin syvissä ystävyyssuhteissa on samaa ihastusta, ihailua, rakkautta kuin parisuhteissa"
Näyttelijäkaksikko Iina Kuustonen ja Pamela Tola tapasi toisensa Teatterikorkeakoulussa. Kymmenisen vuotta myöhemmin Pamela päätti palata asiaan ja pyysi Iinaa kahville. Siitä alkoi ystävyys, jossa ensin edettiin vähän rauhallisemmin, mutta vuosien varrella side lujittui. Nykyään parhaat ystävät hoitavat ja kantavat toisiaan niin arjessa kuin kriisin iskiessä.
Julkaistu 25.1.2023
Apu

Kriiisiiiii! Aina kun Iina Kuustoselle iskee päälle akuutti kriisi, hän soittaa ensimmäisenä Pamela Tolalle.

– No ehkei aina, riippuu paljon elämäntilanteesta, kuinka paljon pidämme yhteyttä, mutta autamme ja tuemme toisiamme ihan arki­päiväisissäkin jutuissa.

Iina Kuustonen puhuu ja sukkapuikot kilisevät.

Vieressä istuu Pamela Tola ja hörppii mukista Iinan keittämää kahvia.

– Elokuva-alalla on kaikenlaisia ihmisiä. Arvostan Iinassa tosi paljon sitä, että hänellä on arvot kohdallaan. Moni ajattelee, että näyttelijä haluaa olla aina ja kaikkialla keskipisteessä, mutta Iina on töissäkin usein syrjässä, omassa rauhassaan kutomassa niitä villasukkiaan.

Kymmenisen vuotta Pamela sai päähänsä pyytää Iinaa kahville. Siitä soitosta ja sitä seuranneesta kahvittelusta alkoi kehittyä heidän ystävyytensä.

Pamela ja Iina tapasivat ensimmäisen kerran jo 2000-luvun alussa Teatterikorkeakoulussa.

– Pamelalla oli jo silloin kunnianhimoisia projekteja ja monta rautaa tulessa. Tajusin jo silloin, miten monilahjakas ja kova paiskimaan hommia hän on, Iina muistelee.

Kymmenisen vuotta Pamela päätti palata asiaan ja sai päähänsä pyytää Iinaa kahville.

– Joskus minulle tulee jostain ihmisestä voimakas tunne, josta saatan itsekin kiusaantua. Että voinko minä nyt tällä tavalla ilman perusteita pyytää kahville.

Pamela onneksi uskalsi, kahville mentiin ja yhteyttä alettiin pitää, ystävystyttiin. Ensin edettiin vähän rauhallisemmin, mutta vuosien varrella ystävyysside lujittui.

– Ihan viime vuodet olemme olleet intensiivisemmin yhteyksissä, Pamela sanoo.

– Olemme jakaneet tosi isoja asioita ja näyttäneet heikkoutemme sekä keskeneräisyytemme, Iina komppaa.

"Ystävän turvassa voi myöntää lapsellisetkin ajatuksensa"

Pamelan mukaan tämä ystävyys on… sanotaanko muotitermein… voimaannuttavaa.

– Se ei tarkoita sitä, että olisimme silti kaikesta samaa mieltä. Mutta pohjalla kulkevat samat arvot ja se, että toivomme toisillemme hyviä asioita, Pamela lisää ja jatkaa.

– Olemme nähneet toisemme sellaisina kuin olemme ja voimme nauraakin toiselle, että no sultahan tää homma ei luonnistu. Että anna mä hoidan tuon. Siinä ei ole häpeää, että saa oikeasti tukea toiselta niissä asioissa missä tarvitsee.

Kaksikko kertoo lähentyneensä viimeistään siinä vaiheessa, kun kumpikin on kehdannut kertoa toiselle tarvitsevansa toiselta apua.

– Apua saa ja kannattaa pyytää, vaikka tuskan hetkellä näyttääkin oman pienuutensa. Romahduksen iskiessä on monesti niin lapsellinen. On äärimmäisen kaunista ja tärkeää, että voi turvassa myöntää lapselliset ajatuksensa ja silti luottaa siihen, että toinen ei pidä sinua ihan niin tyhmänä, miltä siinä tilanteessa kuulostaa, Pamela kuvailee.

Kuustonen ja Tola nähdään yhteistyössä Pamelan uudessa elokuvassa Järjettömän paska idea. Pamela ohjaa, Iina näyttelee pääroolin yhdessä Alina Tomnikovin kanssa. Rooleissa kaksi ystävää kohtaa toisensa hyvässä ja pahassa.

– Halusin kertoa elokuvassa tarinan aikuisten välisestä vaikeasta ystävyydestä. Ystävyys on tärkeä teema elämässäni ja minulla on ollut vuosien aikana tosi merkityksellisiä – ja haasteellisia – ystävyyssuhteita, Pamela sanoo.

Elokuvassa ystävykset Ripe (Tomnikov) ja Noora (Kuustonen) ovat yhtiökumppaneita, jotka työskentelevät pelisuunnittelijoina peliyhtiö Krillissä. Ripe jyrää Nooran alleen ja määrittää tämän elämää, ja Noora antaa Ripen talloa päälleen. On läheisriippuvuutta, ystävysten keskinäisiä valta-asetelmia, mutta myös hulvatonta peliä ystävyyden ja rakkauden ristiaallokossa.

Eripariset ystävät ovat elokuvassa niin tiivis kaksikko, että on lopulta vaikea hahmottaa, onko kyse ystävyydestä, sisaruudesta vai parisuhteesta.

Pamelalla on itselläänkin pitkä kokemus intensiivisistä ystävyyssuhteista, jotka ovat ajaneet hänet intiimeille rajoille, helposti ylikin. Se sai hänet kiinnostumaan niin kovin tästä aiheesta, että halusi tehdä siitä elokuvan.

– Joskus ystävyyssuhde on niin tiivis, että riita tai muu tuntuu samalta kuin parisuhteessa. Jos on hirveän läheinen ystävän kanssa, voi tuntua vaikealta ottaa välimatkaa, vaikka se tekisi hyvää. Olen joutunut opettelemaan, millaista ystävyyttä haluan ja vetämään rajoja – kaikennäköisissä ihmissuhteissa, Pamela pohtii.

"Me tunnemme rakkauden, joka tätä ystävyyttä ympäröi"

Paljon on puhuttu, kuinka vaikkapa toisen tuoksu vaikuttaa parinvalintaan. Pamelan mukaan harvemmin puhutaan siitä, että vaistonvaraisuus pätee myös ystävyyssuhteiden muodostumiseen.

– Joku ihminen vain vetää sinua puoleesi, kuten Iina veti. Kyllä minä aina vähän ihastun ja rakastun läheisiin ystäviini, jotka tulevat elämääni. Koen, että tosi läheisissä, syvissä ystävyyssuhteissa on jotain samaa dynamiikkaa – ihastusta, ihailua, rakkautta – kuin parisuhteissa. Eivät ne ovat niin kaukana toisistaan, Pamela kuvailee.

– On äärimmäisen kaunista ja tärkeää, että voi turvassa myöntää lapselliset ajatuksensa ja silti luottaa siihen, että toinen ei pidä sinua ihan niin tyhmänä, miltä siinä tilanteessa kuulostaa, Pamela kuvailee.

Iina sanoo tietoisesti hakeutuvansa sellaisten ihmisten lähelle, joiden kanssa on hyvä olla.

– Minulle on elämänlaatua se, että valitsen, kenen kanssa aikaani vietän. Ystävyyden pitää olla vastavuoroista, ja välttelen energiaa vieviä ja kuluttavia ympäristöjä.

Molemmat kertovat tuntevansa rakkauden, joka tätä ystävyyttä ja ihmissuhdetta ympäröi.

– Se on pyyteetöntä, Iina kuvailee.

Kun toinen ei ole täysissä voimissaan, rakas ystävä muistuttaa realiteeteista, auttaa peilaamaan asioita, puhuu järkeä ja tukee.

– Monesti sitä velloo siinä tunteessaan, miten mikään ei onnistu. Silloin ystävä vetää sinut sieltä suosta pois. Kun paha pelkotila iskee päälle, on tärkeää, että on joku, jolle soittaa. Hädän tilassa toinen pysyy rauhallisena, luo turvaa ja auttaa itseä maadottumaan. Ystävyys on ihana liittymisen muoto, Pamela pohtii.

”Luotan intuitiooni, ei-järjelliseen. Ei järki kehota Iinalle soittamaan, vaan fiilis.”
Pamela Tola

Pamelan mukaan hänelle merkitsee paljon se tunne, mikä hänellä on Iinan seurassa. Silloin saa seurata toisen tuottamia fiiliksiä ja keskittyä energioihin, joita toinen luo ympärilleen. Iinan kanssa Pamela sanoo uskaltavansa olla alaston, ilman maskia, sellainen kuin on, vaikka olisi kuinka paska päivä.

– Iinassa on rauhaa ja tasapainoa, järkevyyttä. Hän rauhoittaa ja maadoittaa minua, lisäksi Iina on turvallinen ja luotettava. Ja ihan sairaan hauska!

Joskus Pamela ajattelee, missä Iina menee tai mitä hänelle kuuluu ja luulee itsekin keksivänsä päästään juttuja.

– Ja sitten kun soitan Iinalle, käykin ilmi, että olen jossain taajuudessa aistinut oikein. Luotan intuitiooni, johonkin täysin ei-järjelliseen. Ei minua järki kehota Iinalle soittamaan, vaan fiilis. Sen vuoksi olen alkanut luottaa entistä enemmän omaan ääneeni ja vaistoihini.

Näyttelijöitä, äänimaljahoitajia, vyöhyketerapeutteja ja joogaopettajia

Iinan mukaan heidän kohtaamisensa ovat usein sellaisia, että molemmat lähtevät omille teilleen paremmin voimin, ilman häpeää ja rehellisinä. Iina sanoo paljastaneensa itsestään sydänystävälleen kaiken.

– Pidän sinua Pamela rohkeimpana ihmisenä, kenet tunnen. Olet oman tiesi kulkija ja tehnyt itsesi kanssa valtavan työn. Olet loputtoman rohkea ja viisas!

Pamelan mukaan heitä yhdistää halu auttaa toista, mutta myös itseä.

– Emme elä uhrimoodissa, vaikka totta kai meilläkin on haasteita päästä eteenpäin. Mutta toisen tehtävä ei ole pelastaa toista. Olemme toista varten ja kuuntelemme, mutta kumpikin tekee omia askeleitaan ja kehittää itseään. Jaamme oivalluksia keskenämme ja meillä on kummallakin iso nälkä kasvuun, Pamela pohtii.

Pamela on opiskellut äänimaljahoitajaksi ja vyöhyketerapeutiksi ja tekee myös hoitoja työkseen. Iina on opiskellut joogaopettajaksi ja Iinalla on Pamelan mukaan myös parantavat kädet.. Kun hätä iskee, hoitoa tehdään missä vaan.

– Sain elokuvani jälkiäänityksissä romahduksen ja Iina pisti minut sohvalle makaamaan. Siinä hän hieroi äänityskopissa jalkojani ja hipsutteli minua. Iinan taikakosketus palauttaa aina minut takaisin maanpinnalle. Tulee rauhallisempi ja turvallisempi olo. Hoidon ei tarvitse olla mikään täydellinen suoritus, vaan läsnäolo ja kosketus riittää.

– Tarkoitatko, että mun hoidot eivät ole täydellisiä suorituksia, Iina vitsailee.

"Olen päässyt siihen pisteeseen, että elämä ei kaadu, vaikka Iina vastaakaan heti puheluuni"

Pamela toivoo, että jokainen ystävyys voisi vapauttaa toisen myös vaikeista häpeän, syyllisyyden, mistä tahansa vaikeista tunteista.

– Olen päättänyt, että en voi olla kenenkään ihmisen kanssa ihmissuhteessa hinnalla millä hyvänsä. Olen aikaisemmin ollut miellyttäjä ja valmis joustamaan rajoistani muita varten. Sitten on kuitenkin kokenut syyllisyyttä, jos viimeisillä voimillaan ei ole pystynytkään. Nyt olen päässyt siihen pisteeseen, että elämäni ei esimerkiksi kaadu siihen, jos Iina ei vastaakaan minulle puhelimeen.

– Ystävyydessäkin pitää olla tilaa, mitään pakkoa sinne ei saa laittaa. Se ei katkea, vaikka yhtäkkiä menisi puoli vuotta näkemättä, Pamela sanoo.

Vapaus on tärkeää, oli suhde mikä vaan.

– Ystävyydessäkin pitää olla tilaa, mitään pakkoa sinne ei saa laittaa. Se ei katkea, vaikka yhtäkkiä menisi puoli vuotta näkemättä. Ystävyyteen ei kuulu velvollisuus, se että olettaa toisen olevan koko ajan saatavilla, Pamela sanoo.

Rakkaus ei Iinan mukaan ole riippuvuutta eikä riippuvuus ole rakkautta.

– Ne ovat kaksi eri asiaa, vaikka ne sotketaan usein. Todellisuudessa rakkaus on vapautta, Iina päättää.

Hän ihailee Pamelan kykyä mennä järjen ohi ja tehdä rohkeita päätöksiä.

– Olet työskennellyt niin paljon itsesi kanssa ja se näkyy siinä, miten pystyt elämään ja menemään pelottavia asioita kohti.

– Niin, sinne minne en haluaisi mennä. Ihminen on eläin, joka haluaisi vain turvallista ja mukavaa, Pamela puuskahtaa.

– Mutta jos ei käsittele ja kohtaa vaikeita asioita, ei löydä myöskään niiden takana olevia isoja aarteita, Iina miettii.

Mökkinaapurit puhuvat kaikesta aamukahvista yömyöhään

Viime vuodet Pamela ja Iina ovat olleet sydänystävysten lisäksi mökkinaapureita.

He viettävät aikaa mökillä ja luonnossa persoonallisissa mökkivaatteissaan, mutta yleensä menevät sitten omiin poteroihimme yöksi.

– Mökillä saatamme puhua taukoamatta aamukahvista yömyöhään, ihan koko päivän. Teemme mökkiaskareita, ulkoilemme, saunomme, teemme ruokaa ja autamme toisiamme. Mökkiystävyytemmekin on todella vastavuoroista ja kyllä, päätämme myös siellä toistemme lauseita usein, Iina täydentää.

Mökkeily on hyvää vastapainoa kiireiselle työlle, saati loistokkailta vaikuttaville ensi-illoille ja gaaloille.

– Mietin justiinsa ennen tuon Pamelan uuden elokuvan ensi-iltaa, kun bioroskikset hajosivat eteiseen ja jäin hissiin jumiin verkkareissa, että tämä on sitä oikeaa elämää, vaikka kuvissa hymyillään yhden illan ajan glittermekossa. Oikea elämä ja ystävyys on ihan muuta, Iina kuvailee.

Molemmat arvostavat sitä, että Pamelan uuden elokuvan myötä heidän on ollut mahdollista tehdä ensimmäistä kertaa töitä hyvän ystävysten kesken.

– On ollut hienoa nähdä siinä roolissa toisesta eri tasoja ja tietää, että hän on sielläkin sinun puolellasi, Pamela sanoo.

– Minulle oli hienoa nähdä, että haastat ihmisiä menemään pois mukavuusalueeltaan. Ajattelen, että ihmiset näyttelevät ohjauksessasi hyvin, koska teet sen niin rakkaudellisesti ja turvallisesti. Se on iso lahja heille, jotka saavat tehdä töitä kanssasi, Iina kehuu ystäväänsä.

Iina Kuustonen

  • Syntyi: 18. huhtikuuta 1984, Helsinki.

  • Asuu: Helsingissä.

  • Perhe: kaksi lasta.

  • Ajankohtaista: elokuva­teattereissa Järjettömän paska idea, Punttikomedia ja Häät ennen hautajaisia, vierailee Syke-ohjelman 13. kauden jaksoissa (Ruutu+). Ivalon kakkoskausi YLE 1:ssä ja Yle Areenassa.

Pamela Tola

  • Syntyi: 15. lokakuuta 1981, Ruotsinpyhtää.

  • Asuu: Helsingissä.

  • Perhe: kolme lasta.

  • Ajankohtaista: Järjettömän paska idea -elokuva nyt elokuvateattereissa.

Meikki Heidi Reponen ja Neea Kuurne. Tyyli Vesa Silver. Valkoiset topit ja farkut BikBok. Neuleet ARELA.

Kirjaudu ja lue
Haluatko lukea koko jutun?
Voit jatkaa lukemista kirjautumalla palveluun. Lukeminen on maksutonta.
Kommentoi »