Palloleikkejä ja lämpimän suhteen hehkuttamista – Trump ja Putin sovussa huippukokouksessa
Puheenaiheet
Palloleikkejä ja lämpimän suhteen hehkuttamista – Trump ja Putin sovussa huippukokouksessa
Trump syytti demokraatteja Yhdysvaltojen huonosta suhteesta Venäjään ja kehui, että asiat muuttuivat paremmiksi neljä tuntia sitten. Lisäksi Trump ja Putin kiistivät molemmat Venäjän sekaantuneen Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.
Julkaistu 16.7.2018
Apu

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin huippukokous Helsingissä on päättynyt. Päivän aikana nähtiin 30 asteen helteen valtaamassa Helsingissä diplomaattisaattueiden aiheuttamia liikennevaikeuksia, Trumpia ja Putinia vastustavia mielenosoituksia sekä teiden varsilla valtavat määrät presidenttibongareita.

Trump saapui Suomeen jo sunnuntai-iltana ja vietti yön helsinkiläisessä hotellissa Hilton Kalastajatorpassa. Putin sen sijaan laskeutui Helsinki-Vantaalle vasta maanantaina kello 13, minkä ansiosta huippukokouksen alku, joka oli suunniteltu nimenomaan kello 13:ksi, myöhästyi huomattavasti.

Trump avasi pelin puhumalla jalkapallosta

Asioiden esittämisjärjestys ei välttämättä ollut sama kuin niiden tärkeysjärjestys. Ensimmäisen tiedotustilaisuuden, jossa presidentit istuivat yhdessä, Trump aloitti kehumalla Putinille jalkapallon MM-kisoja.

– Kuulemma yhdet parhaista kisoista ikinä, hän kehui.

Vasta sen jälkeen siirryttiin puhumaan ulkopoliittisista suhteista. Trump kertoi aikovansa kahdenkeskeisessä keskustelussa puhua muun muassa kauppaliikenteestä ja ydinasetilanteesta. Tämän hetken näkyvin asia kauppaliikenteen kannalta ovat kauppapakotteet, joita Yhdysvallat ovat EU:n tavoin asettaneet sen jälkeen, kun Venäjä miehitti Krimin.

– Emme ole aina tulleet toimeen keskenämme. Olen kuullut tätä jo liikaa, hän sanoi viitaten Yhdysvaltojen ja Venäjän kivikkoiseen suhteeseen menneisyydessä.

Trump kertoi kuitenkin haluavansa korjata välit paremmiksi jo senkin takia, että Yhdysvallat ja Venäjä ovat maailman johtavat ydinasevallat.

– Venäjän kanssa toimeen tuleminen on hyvä asia – ei huono. Maailma haluaa nähdä meidän tulevan toimeen keskenämme.

Tiedotustilaisuuden jälkeen presidentit vetäytyivät keskustelemaan kahden kesken.

Huippukokous herätti huolta ennakkoon

Kokouksen sisältö oli ennakkoon epäselvänä kaikille, ja se on aiheuttanut huomattavasti huolta useissa erilaisissa toimijoissa. Monet ovat ennustaneet, että lännen ja idän suurvaltojen johtajat yrittävät päättää Euroopan asioista eurooppalaisten yli. Suomen entinen ulkoministeri SDP:n Erkki Tuomioja tyynnytteli katsojia Ylellä sanomalla, että sitä vaaraa ei ole. Sen sijaan Tuomioja toivoi, että kokouksessa keskityttäisiin erityisesti ydinasekysymyksiin.

Helsingin päärautatieaseman vieressä Elielinaukiolla Amnesty International kannatteli kokousta ennen lakanaa, jossa luki Make Human Rights Great Again eli Tehkää ihmisoikeuksista suuria jälleen. Amnestyn tiedottaja Kaisa Väkiparta ilmaisi Apu-lehdelle huolensa siitä, että Syyrian sodasta ja ihmisoikeuksista ylipäätään ei presidenttien toimesta keskustella tarpeeksi.

– Molemmat ovat sodassa osapuolina, ja molemmilla olisi valta vaikuttaa siihen, että siivilien kärsimys Syyriassa päättyisi. Pelkäämme siitä huolimatta, että presidentit puhuvat jostain aivan muusta, Väkiparta kertoi.

Donald Trump ja Vladimir Putin pitävät tiedotustilaisuutta ennen kokouksen alkua. Kuva: Heikki Saukkomaa, Lehtikuva.

”Yhdysvaltojen ja Venäjän välinen suhde ei ole koskaan ollut huonompi kuin nyt, mutta kaikki se muuttui neljä tuntia sitten”

Presidentit pitivät huippukokouksen päättävän tiedotustilaisuuden Presidentinlinnassa vasta kello 18:n jälkeen illalla. Juuri ennen tiedotustilaisuuden alkua toimittajien joukosta poistettiin henkilö, joka piteli paperipinkkaa, jonka päälle oli kirjoitettu Nuclear Weapon Ban Treaty eli suomeksi ydinaseiden kieltosopimus. Turvallisuushenkilökunta otti mielenilmaisijan välittömästi kiinni ja saattoi voimakeinoin ulos salista. Pian ilmeni, että poistettu henkilö oli itsenäisesti työskentelevä toimittaja ja poliittinen aktivisti Sam Husseini.

Kun kokoustajat viimein saapuivat lavalle, puhumisen aloitti Putin. Hän kertoi, että osapuolet ovat keskustelleet muun muassa Ukrainan kriisistä ja liikemiehistä koostuvan yhteistyöryhmän muodostamisesta kaupankäynnin edistämiseksi.

Odotettu kysymys Venäjän epäillystä sekaantumisesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin nousi esille myös. Aiempaan tapaansa Putin kiisti Venäjän osallisuuden.

– Toistan vielä, että Venäjä ei ole koskaan sekaantunut eikä ole aikomuksissa sekaantua Yhdysvaltain vaaleihin, Putin sanoi.

Trump oli omassa osuudessaan hyvin samanlaisella linjalla Putinin kanssa liittyen vaaleihin sekaantumiseen. Kun yhdysvaltalaiset toimittajat kysyivät Trumpilta tämän lausunnoista, joissa tämä on syyttänyt nimenomaan Yhdysvaltoja huonoista suhteista Venäjään, Trump myöntyi sen verran, että sanoi:

– Koen, että olemme molemmat tehneet virheitä.

Trump kuitenkin jatkoi syyttämällä toistuvasti demokraattipuoluetta valtioiden välisistä ongelmista. Hän puolusti Venäjää myös vaaleihin sekaantumiseen liittyvässä kysymyksessä painottamalla, että hänen omalla kampanjatiimillään oli loistava kampanja ja siksi he voittivat vaalit täysin rehellisesti. Trump myös kyseli tapojensa mukaan jälleen Hillary Clintonin sähköpostien perään ja kyseenalaisti FBI:n toiminnan tutkimuksissa.

Kehuessaan valtioiden välisiä uusia suhteita Trump meni omassa puheessaan jopa niin pitkälle, että sanoi jo alussa:

– Yhdysvaltojen ja Venäjän välinen suhde ei ole koskaan ollut huonompi kuin nyt, mutta se kaikki muuttui neljä tuntia sitten.

Kun Syyrian tilanteesta, jonka perään Amnestykin kyseli, vihdoin puhuttiin, tilanne muuttui leikkisäksi. Molemmat kertoivat, että aiheesta on keskustelu, mutta huomion varasti tempaus, jossa Putin kertoi ojentavansa pallon asiassa Trumpille – ja samalla kirjaimellisesti ojensi tälle jalkapallon.

Jutun pääkuva: Matti Porre, Presidentinkanslia

Kommentoi »