Rovaniemi on monipuolinen viikonloppukohde
Matkailu
Rovaniemi on monipuolinen viikonloppukohde
Aasialaisturistien määrä Lapissa on moninkertaistunut, eikä ihme. Pohjoisen eksotiikka tarjoaa elämyksiä vaativallekin lomailijalle.

Valokuvaaja Juho Uutela vie Rovaniemen-kävijät metsään ja opastaa oikeaoppisessa revontulikuvauksessa. Kuva: Juho Uutela.

Rovaniemen vetovoima käy selväksi jo Helsinki-Vantaan lentokentällä. Pohjoisen kone on täynnä viimeistä paikkaa myöten. Japanilaiset ja kiinalaiset matkustajat odottavat malttamattomina revontulien ja lumen näkemistä. On hauska seurata aasialaisten intoa: se, mikä meille on itsestäänselvyys, on miljoonakaupungista tulevalle luksusta.

Rovaniemeläisille viime vuosi oli yhtä juhlaa. Matkustusmäärät kasvoivat ja presidentti Sauli Niinistö antoi kaupungille kansainvälistymispalkinnon. Keskustan sympaattisia katuja kävellessä ymmärrän, miksi. Alvar Aallon suunnittelema asemakaava on sopivan kompakti viikonloppulomaan. Vieressä virtaa Ounasjoki, jonka rannalla voi saunoa teltassa ja pulahtaa avantoon. Vastarannalla kohoava Ounasvaara tarjoaa hyvät rinteet laskettelijoille.

Luontoaktiviteettien ohella opiskelijakaupunki on onnistunut luomaan ympärilleen ripauksen urbaania sykettä. Rovaniemen ravintolatarjonta on monipuolistunut niin, että vaihtoehtoja riittää trendikkäistä bistroista suklaakahviloihin ja fine dine -makuihin saakka.

Itse koen Lapin taian keskiyöllä seisoessani lumikengät jalassa metsässä. Tuntuu kuin olisin valtavassa, äänieristetyssä kuplassa, irrallaan muusta maailmasta. Oppaani, Arctic Beyondin Juho Uutela opettaa, kuinka saan ikuistettua täydellisen yökuvan kameralla. Värikkäät revontulet jäävät meiltä pilvisen sään vuoksi näkemättä, mutta se ei haittaa. Kun pääsemme Perunkajärven laavulle ja sytytämme nuotion, kaunein valonäytös on juuri siinä.

Lapin vintagebaari

Kymmenen vuotta rovaniemeläisiä viihdyttänyt Kauppayhtiö on jo nähtävyys itsessään. Laadukkaista burgereista ja vauhdikkaasta yöelämästä nautitaan keskellä vintage-aarteita, joista minkä tahansa voi ostaa lähtiessään kotiin. Kesällä ravintolan sisäpihalle muuttaa Lentävä poro -teatteri. www.kauppayhtio.fi

Sushia porosta

Rovaniemen sushibaari Wakkanai tarkoittaa suomeksi tunturipuroa. Samaa raikkautta löytyy ravintolan kauniista annoksista, joissa poro ja siika tekevät tuttavuutta nigirien kanssa ja leipäjuusto maistuu täydelliseltä uramakin sisällä. Japanilaiset oluet täydentävät aterian. Testasin Wakkanai Arctic -lajitelman (20 kpl), jolle kertyi hintaa 33,20 €.

Värikäs herätys

Joskus herkullinen aamiainen voi riittää syyksi siihen, että matkailija palaa hotelliin uudelleen. Näin on käynyt Rovaniemen Arctic Light -hotellille, jonka Trivago listasi äsken Suomen parhaaksi. Sara La Fountainin suunnittelema aamiaispöytä sisältää herkullisia mehuja, marjoja, pirtelöitä, raakakakkuja, kasvismunakasta ja keliaakikollekin sopivaa leipää. Täältä ei tee mieli lähteä. Aamiainen ilman yöpymistä maksaa 24 €.

Lapsuuden leikit muuttuvat todeksi ylellisissä puumajoissa

Marraskuussa Rovaniemelle valmistunut Arctic TreeHouse -hotelli sopii matkailijalle, joka on nähnyt jo kaiken. Käpylehmiksikin kutsutut luksusmajat ovat kuin mökin ja hotellihuoneen risteytys: keskellä Lapin arktista luontoa, mutta kuitenkin ylellisten palvelujen äärellä.

Majojen sisustuksessa on käytetty paljon kuultomaalattua puuta, pehmeitä tekstiilejä ja vaaleita sävyjä. Kylpyhuone on tyylikästä tummaa kaakelia. Todellinen katseenvangitsija löytyy majan päästä, jossa eri vuodenaikoja voi ihailla seinänkokoisista ikkunoista. Luonnon vaihtuva taidenäyttely onkin ehtinyt jo hurmata varsinkin aasialaismatkustajat.

Testasin kolmen hengen huonetta, jonka upottavan pehmeä parivuode oli käännetty ikkunaan päin: sain siis ihailla metsämaisemaa sängyssä löhöillessäni. Se olikin illan hypnoottisin ohjelma, eikä televisiota tarvittu. Kaamosajan huono puoli on, että maisema on valtaosan vuorokaudesta pimeä. Kesällä tunnelma on varmasti ainutlaatuisempi, kun yöttömän yön aurinko valaisee tienoon.

Yö Arctic TreeHouse -hotellissa sesonkiaikana alkaen 475 €.

Kommentoi »