Apu

Palju önne armas Eesti!

Tallinnassa, Toompealla nostettiin Viron lippu Pikk Hermannin torniin kello 7.33, jolloin aurinko nousi. Samalla hetkellä kajahti voimallisena Viron kansallislaulu.
Kuvat Petri Mulari

Tarkkaa lukumäärää on vaikea arvioida, mutta tungoksesta päätellen Tallinnan Toompeanmäelle kokoontui tuhansia ja tuhansia virolaisia todistamaan lipunnostoa Pikk Hermannin torniin lauantaiaamuna kello 7.33.

Viron itsenäisyyden satavuotisjuhlaan tultiin perhekunnittain, pienet ja isot liput liehuivat, ja kun maan kansallislaulu kajahti, se kajahti kuin laulujuhlilla. Virolaiset kun osaavat laulaa ja näyttää tuntemuksensa paljon väkevämmin kuin me suomalaiset.

- Elagu 100 aastane Eesti, väkijoukko hurrasi kansallislaulun jälkeen.

Suuri osa väkijoukosta jäi kaupungille, jossa nähdään ennen puoltapäivää sotilasparaati.

Vuonna 1981 syntynyt Evelin Org kertoi Avulle, että vielä hänen sukupolvensa muistaa maan, joka ei ollut vapaa. Hän oli kymmenen, kun itsenäisyys palautettiin.

- Vapaus oli Suomenlahden pohjoispuolella, teillä Suomessa. Katsoimme Suomen television ohjelmia ja saatoimme vain haaveilla vapaudesta. Seuraavalla vuosikymmenellä syntyneet nuoret eivät tiedä mitään siitä henkisestä ahdingosta, jossa Neuvosto-Virossa jouduttiin elämään.

Evelin Org vietti itsenäisyyspäivän aattoiltaa vanhempiensa seurassa.

- Me virolaiset vietämme aina juhlia perhepiirissä, ja Tallinnan kaupoista loppui jo perjantaina kilohaili. Se ja tumma leipä kuuluvat olennaisena osana juhlapöydän kattaukseen.

Kattava reportaasi Viron itsenäisyyden satavuotisjuhlista Avussa nro 9/2018.

Julkaistu: 27.2.2018
Kommentoi »