
Siitä on jo kauan, kun viimeksi olen seurannut formuloita, eikä moottoriurheilun ja minun välille ole koskaan syntynyt pysyvää suhdetta. Sellaista kanavapakettiakaan en ole ottanut, että voisin katsella lajia suorana lähetyksenä. Olen silti iloinen Kimi Räikkösen paluusta ja toivon, että myös Heikki Kovalainen vielä joskus nousee kirkkaimpien tähtien joukkoon – tulevista sukupolvista puhumattakaan.
Ensi viikonloppuna käynnistyvän F1-kauden kynnyksellä minua alkoi kuitenkin kiinnostaa erityisesti se, miten tuota satojen miljoonien sirkusta pyöritetään. Kisoja käydään viidessä eri maanosassa tiukalla aikataululla. Miten ihmeessä kuskit, autot, tekniikka ja tv-kalusto saadaan oikeaan paikkaan ja oikeaan aikaan? Ja mitä tämä kaikki maksaa?
Tein aiheesta jutun, joka julkaistiin tänään 15.3. ilmestyvässä Avussa. Suurena ellei korvaamattomana apuna oli F1-asiantuntija Erkki Mustakari, joka antoi ensin kullanarvoista pohjatietoa ja lopulta tarkisti maallikon kirjoittaman jutun faktojen osalta.
Tietoja kootessani sain yllättyä moneen kertaan. Sain kuulla, että kisakaluston mukana kulkee koko ajan 2500 rengasta, polttoainetta kuluu joka kisaviikonloppuna yli 20 000 litran verran ja formula-auto pakataan tiukkaan pakettiin erityisiin kuljetuslaatikoihin, jotka kestäisivät vaurioitumatta pudotuksen viiden metrin korkeudesta.
Erkki Mustakari osasi myös kertoa, miten touhu on muuttunut parin viime vuosikymmenen aikana. Kun vielä 1980-luvulla varikoille pystytettiin telttoja tukikohdiksi, nykyään paikalle kärrätään lukuisten rekkojen kyydissä koottavia motorhomeja, joista löytyvät huoneet tallipäällikölle, tekniselle johtajalle ja kuljettajille sekä mediatilat tallin omalle tiedotusryhmälle ja oleskelutilat vieraileville toimittajille, kuljettajien peseytymistilat sekä gourmet-keittiö ja kymmenien henkien ruokailutilat! Mustakari muistutti siitäkin, etteivät formulakuskit voi enää rällästää, vaan treenaavat ankarasti kisojen välillä. ”Nykykuljettajien joukossa ei ole yhtään tupakoivaa miestä.”
Jutusta selviää myös, kuinka paljon yksittäisen formula-auton hinnaksi on osien perusteella laskettu. Mitä veikkaatte?