Apu

Palaun saarivaltio Tyynellämerellä kielsi lailla aurinkovoiteet, jotka ovat vaaraksi koralleille

Palaun saarivaltio Tyynellämerellä kielsi lailla aurinkovoiteet, jotka ovat vaaraksi koralleille
Koralleille vaaralliset aurinkovoiteet ovat vastaisuudessa laittomia Palaun saarivaltiossa.
Julkaistu: 7.2.2020

Korallit. Tyynenmeren Palaun saarivaltiossa astui vuoden alussa voimaan laki, joka kieltää koralliriutoille ja merenalaiselle elämälle vaarallisten aurinkovoiteiden myynnin ja käytön.

Laki on ensimmäinen maailmassa, kertoo BBC. Turkooseista vesistään kuulussa 20 000 asukkaan Palaussa käy vuosittain tuhansia turisteja, joiden iholta liukenevat aurinkovoiteet tekevät pinnan alla tuhojaan.

Kielto kattaa kymmenen aurinkovoiteissa käytettävää kemikaalia. Näistä luonnolle myrkyllisimpiä ovat auringon UV-säteilyä imevät oksibentsoni ja oktinoksaatti.

Monet tutkimukset osoittavat, että oksibentsoni aiheuttaa korallien tuhoisaa vaalenemista, vaurioittaa korallin dna:ta ja tappaa nuoria koralleja. Sen on myös havaittu muuntavan aikuisia uroskaloja naaraiksi.

Piskuinen Palau näyttää lailla maailmalle mallia. Neitsytsaaret seuraa perässä maaliskuussa ja Havaiji ensi vuonna. Thaimaan Maya Bay ja Filippiinien Boracay Bay ovat toistaiseksi suljettuja turisteilta alueiden ainutlaatuisten koralliriuttojen suojelemiseksi.

Vuoden 2015 arvion mukaan maailman koralliriuttoihin päätyy vuodessa 14 000 tonnia aurinkovoiteita.

Kommentoi »