Apu

Jos Venäjän hyökkäys Ukrainaan jatkuu, pakotteet pysyvät – Pakotteiden poistumista ei ole näköpiirissä

Jos Venäjän hyökkäys Ukrainaan jatkuu, pakotteet pysyvät – Pakotteiden poistumista ei ole näköpiirissä
Venäjän vastaisten pakotteiden lopettamiselle on tiukat edellytykset.
Julkaistu: 4.4.2022

EU:n pakotteet asetetaan vastustettavan politiikan tai toiminnan muuttamiseksi ja ne poistetaan, kun pakotteisiin johtaneet syyt ovat poistuneet, kiteyttää ulkoministeriön oikeuspalvelun kansainvälisen oikeuden yksikön lainsäädäntösihteeri Mikael Ruotsi. Pakotteista päättää EU:n ministeri­neuvosto.

Usein neuvoston päätöksissä on voimassaoloaika, jotta pakotteiden uusimisesta keskustellaan asianmukaisen ajan kuluttua. Niissä voidaan myös määrätä edellytyksistä, joiden tulee täyttyä, ennen kuin pakotteet voidaan kumota. Ruotsin mukaan lopettamisedellytykset voivat myös muuttua ajan kuluessa ja pakotteita voidaan mukauttaa, jos asetetuissa tavoitteissa tapahtuu kehitystä.

Venäjää vastaan asetetut pakotejärjestelmät ovat melkoinen vyyhti, koska niitä asetettiin jo vuonna 2014 Krimin hyökkäyksen takia. Esimerkiksi EU:n Venäjään kohdistaman niin sanotun henkilöpakotejärjestelmän lopettamisedellytyksiin kuuluu, että Venäjä muun muassa pitää kiinni sitoumuksistaan, noudattaa kansain­välistä oikeutta ja palaa diplomaattisiin keskusteluihin.

Pakotteiden oikeudellisten perusteluiden on oltava hyvin vankkoja, koska se on tärkeä osa oikeusvaltion periaatteita, ulkoministeriön itäosaston päällikkö Marja Liivala korostaa.

– Pakotteiden poistaminen on kuitenkin aina myös poliittisen neuvottelun tulos, ei pelkkä lakitekninen toimenpide. Kun voidaan varmistua siitä, että syyt pakotteiden takana ovat poistuneet, ­tehdään poliittinen päätös, hän sanoo.

Pakotteiden poistumista ei ole näköpiirissä, koska Venäjän sotatoimet jatkuvat. Ihmishenkiä on menetetty, ja tuhot ovat valtavat. Pakotteita ovat asettaneet myös muut maat, ja kohteena on myös Venäjän sotatoimia mahdollistava Valko-Venäjä.

– Mitä pitempään sota jatkuu, sitä ­mutkikkaampi poliittinen prosessi ­pakotteiden poistamisesta tulee. Nyt Venäjän ja Ukrainan välisiä neuvotteluja on käyty Turkissa, mutta sovintoa ei ole näköpiirissä, Liivala arvioi.

Venäjän ja Ukrainan välisiä neuvotteluita käytiin 29. maaliskuuta Turkissa presidentti Recep Tayyip Erdoganin isännöidessä tapahtumaa. Kuva Chine Nouvelle / Sipa / Shutterstock / AOP

Kommentoi »