Apu

Onko pakkolaki oikeudenmukainen? "Hoitajien viesti 'meille enemmän kuin muille', sai kunta-alojen muut liitot ärsyyntymään"

Onko pakkolaki oikeudenmukainen? "Hoitajien viesti 'meille enemmän kuin muille', sai kunta-alojen muut liitot ärsyyntymään"
Hoitajien työtaistelu vaikeutui, kun eduskunta hyväksyi potilasturvalain.
Julkaistu: 26.9.2022

Eduskunta hyväksyi kiistellyn potilasturvallisuuslain viime viikolla. Lakia koskevat neuvottelut ovat olleet etenkin vasemmistopuolueille hankalia. Viisi vasemmistoliiton kansanedustajaa äänesti potilasturvallisuuslakia vastaan vastoin puolueen ja hallituksen linjaa. Myös monen kansanedustajan poissaolon äänestyksestä on tulkittu merkitsevän jos ei kielteistä, ainakin ristiriitaista suhtautumista lakiin.

– Tekee vasemmisto asian suhteen miten vain, joku raivostuu, ay-liikkeen historiaa tutkinut Itä-Suomen yliopiston dosentti Tapio Bergholm sanoo. Vastustus kumpuaa muun muassa siitä, että laki rajoittaa hoitajien lakko-oikeutta.

– Laki rajoittaa perusoikeuksia, siitä ei ole kahta kysymystä. Valiokunnat ja niiden kuulemat asiantuntijat ovat silti todenneet ja enemmistö eduskunnasta katsonut, että kun kaksi perusoikeutta on vastakkain, oikeus henkeen ja terveyteen on merkittävämpi kuin lakko-oikeus. Lakiin saatiin neuvoteltua myös lievennyksiä vasemmiston ansiosta.

Bergholmin mukaan on mahdollista, että hoitajia lähtee töihin maihin, joissa on pulaa hoitajista ja paremmat palkat. Sitä riskiä sopu palkkaohjelmasta lieventäisi.

– He uskovat asiaansa, ja heillä on ollut tavoitteilleen yleinen tuki, toisaalta työnantaja haluaa välttää palkkakehityksen leviämisen hoitajien vanavedessä muille kunta-alan palkansaajille.

Bergholm: Tehyn jäsenet eivät alipalkattuja

Bergholmin mukaan Tehyn jäsenet eivät ole kunta-alan mittapuun mukaan erityisen alipalkattuja.

– Hoitajien viesti, ”meille enemmän kuin muille”, on saanut kunta-alojen muut liitot ja niiden jäsenet ärsyyntymään.

Hoitajaliittojen keinot ja räväkkä profiili eivät ole tuottaneet toivottua tulosta. Teho-osastoihin ilman suojatyötä kohdistuneen osalakon kohdalla ay-liikkeen sisältä varoiteltiin, että poikkeuksellinen teko vaarantaisi koko lakko-oikeuden.

– Niin kävi, koska syntyi lakko-oikeutta rajoittava laki. Hoitajaliitot ovat mobilisoineet muiden liittojen ja eduskunnan vastustusta, kun vielä vuonna 2019 heillä oli sympatiat puolellaan.

Ay-liiton johdossa vallitsee aina jännite taistelutahdon nostattamisen ja sen hallitun sammuttamisen välillä.

– Johdon tehtävä on kanavoida tyytymättömyyttä ja lietsoakin sitä. Jossain vaiheessa on saatava ratkaisu ja selitettävä jäsenistölle, ettei kaikkia tavoitteita saavutettu.

3 kommenttia