Päivän tv-tärppi: Elokuva äidin ja tyttären välisestä siteestä on elämys
Kulttuuri
Päivän tv-tärppi: Elokuva äidin ja tyttären välisestä siteestä on elämys
Alice Munron novelleihin pohjautuva Julieta jatkaa espanjalaisen Pedro Almodóvarin hienojen naiskuvien sarjaa.
Julkaistu 20.12.2017
Apu

Julieta. Keskiviikko 20.12. klo 22.00 Yle Teema & Fem

Alice Munron novelleihin pohjautuva Julieta jatkaa espanjalaisen Pedro Almodóvarin hienojen naiskuvien sarjaa. Äidin ja tyttären välisestä siteestä sekä sitä varjostavasta syyllisyydestä kertova draama on tekijänsä vakavimpia ja hienovaraisimpia töitä.

Elokuvan alussa keski-ikäinen Julieta (Emma Suárez) valmistautuu muuttamaan miesystävänsä kanssa Madridista Portugaliin. Ennen lähtöä hän saa yllättävän tiedon, jonka johdosta hän hylkää sekä muuttoaikeensa että miesystävänsä. 

Arvoituksellisen alun jälkeen elokuva sukeltaa Julietan menneisyyteen, johon kuuluvat niin traagisesti päättyvä avioliitto kuin siitä syntyvä tytär sekä vaiettu syyllisyys, ­joka lopulta katkaisee äidin ja tyttären välit. Lopuksi elokuva palaa nykyhetkeen, jossa sovinnon mahdollisuus vihdoin näyttäytyy.

Monipolvisesta, yli kaksi vuosikymmentä kattavasta tarinastaan huolimatta Julieta on ytimeltään kirkas kuin lasillinen lähdevettä. Päähenkilönsä tavoin se vaatii avautuakseen herkkyyttä ja kärsivällisyyttä, mutta palkitsee ne elämyksellä, joka ei pääty elokuvan myötä, vaan jää mielen sopukoihin kasvamaan hedelmää.

Väreiltään uhkean elokuvan jokainen kuva on huolella ­sommiteltu ja sävyiltään punnittu. 

(2016/95 min) *****

Teksti Tarmo Poussu, kuva Yle

Kommentoi »