Apu

Päivän Apu 5.2.2019: Hoivakodissa hoito voi olla huonoa – mutta kotona voi olla vielä huonommin

Päivän Apu 5.2.2019: Hoivakodissa hoito voi olla huonoa – mutta kotona voi olla vielä huonommin
Päivän Apu pureutuu tänään tarkemmin vanhustenhuollon ongelmiin. Juttupakettimme kertoo, että hoivakotiin on vaikea päästä – eikä sinne pääsykään takaa hyvää hoitoa.
Julkaistu: 5.2.2019

Suomen vanhustenhuolto nousi otsikoihin, kun sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira sulki Esperi Care -yrityksen Ulrika-hoivakodin Kristiinankaupungissa vakavien laiminlyöntien vuoksi.

Avun lukijat kertoivat meille toinen toistaan surullisempia tarinoita omaisistaan, jotka eivät olleet saaneet asianmukaista hoitoa:

”Äitini lääkittiin jalattomaksi tarpeettomilla ja liian pitkään syötetyillä lääkkeillä. Kuntoutimme hänet omakustanteisesti fysioterapeutin avulla jälleen käveleväksi. Puhekyky ei palannut. Terveyskeskuksen akuuttiosastolla sanottiin, että äiti on aliravittu. Hän painoi 44 kiloa.”

Perimmäinen syy huonoon hoitoon on se, että kun hoivamarkkinat vapautettiin ja samalla kuntien määrärahoja leikattiin, alalle tuli epäeettisiä ja kokemattomia yrittäjiä, jotka kilpailevat vain mahdollisimman alas painetuilla kustannuksilla.

Vanhustyötä pitkään tutkinut professori Marja Vaarama pitää alan perimmäisinä ongelmina väärin ymmärrettyä markkinalähtöisyyttä, valvonnan riittämättömyyttä ja resurssipulaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos muistuttaa, että kohuista huolimatta yksityisissä hoivakodeissa voi saada hyvääkin hoitoa. THL:n johtava asiantuntija Sari Kehusmaa vakuuttaa myös, että tietoja on vaikea vääristellä työvuorolistakikkailulla.

Valitettavasti vanhusten kärsimys ei ole uutta. Liian vähäinen hoitajamäärä hoidettaviin nähden on aiemmin johtanut myös siihen, että jotkut ovat joutuneet kitkuttamaan kotona liian pitkään. Avun sisarlehti Image julkaisi jo vuonna 2015 koskettavan artikkelin, jossa Meri Valkama kertoo ilman hoitopaikkaa jääneestä isoäidistään, joka ei enää pärjännytkään kotona. Jutusta selviää myös, miten kitsaasti jopa sekavia ja ahdistuneita, luitaan kaatumisilla murtaneita vanhuksia otetaan hoivakotiin.

Kun yhä huonokuntoisemmat vanhukset asuvat yksin kotona, se avaa markkinoita erilaisille tuki- ja turvajärjestelmille, kuten turvarannekkeille ja tableteille, joita voi ohjata puheohjauksella. Yksi alalle yrittävistä on näyttelijä Jarmo Mäkinen:

Lue lisää ikääntymisestä täältä.

Päivän Apu on päivittäin ilmestyvä juttupaketti, jossa pureudutaan ajankohtaiseen aiheeseen.

Kommentoi »