Apu

Päivän Apu 4.3.2019: Tuore tutkimus kertoo, mikä ”maito” on Suomessa ympäristötietoiselle paras vaihtoehto


Tuoreen tutkimuksen mukaan lehmänmaidon ympäristökuorma on moninkertainen verrattuna riisi-, soija-, kaura- ja mantelimaitoon. Kokosimme yhteen kattavan maitopaketin.
Kuvat Petri Mulari

Maito on suomalaisten suosikkijuoma. Tuoreen tutkimuksen mukaan lehmänmaidon ympäristökuorma on kuitenkin moninkertainen verrattuna riisi-, soija-, kaura- ja mantelimaitoon. Lasillinen lehmänmaitoa tuottaa ylivoimaisesti eniten päästöjä sekä vaatii eniten maata ja kastelua tutkimuksen verrokkeihin nähden.

Suomessa ympäristötietoiselle paras vaihtoehto on tutkimustulosten valossa kauramaito. Sen kokonaiskuormitus oli tutkimuksen pienin, eikä sitä tai sen raaka-aineita tarvitse rahdata maahan toiselta puolen maailmaa.

Lue koko artikkeli: Mikä on suomalaisen maidon hiilijalanjälki?

Osa meijerialasta on huomannut kauran mahdollisuudet ja monen toimijan bisnes ­tulee yhä enemmän muusta kuin ­juotavasta maidosta, esimerkiksi juustosta ja muista jalosteista sekä kasvipohjaisista tuotteista.

Lue koko artikkeli: Meijeriala muutosten keskellä – kauran kulutus nousi vuodessa kilolla henkeä kohti

Kaslink Foods yksi esimerkki muutoksesta. Yhtiö tekee 60 miljoonan euron liikevaihtoa ja on Suomen suurin yksityinen meijeri. Viime vuonna setoi markkinoille ensimmäiset Suomessa valmistetut kaurajuomat ja lusikoitavat jogurtin kaltaiset kauravälipalatuotteet.

Lue koko tarina: Kaslinkin kauramaitokeisarin tuhkimotarina – Raino Kukkonen aloitti kermankuorijana

Maitotuotteilla on terveysvaikutuksia, mutta myös ilman niitä tulee toimeen. Eläinkunnan tuotteista ne ovat suositeltavampia kuin punainen ja prosessoitu liha.

Keräsimme yhteen kymmenen väitettä maitoon liittyen.

Lue koko lista: Maidolla vai ilman?

Suomalaiset ovat maitokansaa, juomme eniten maitoa maailmassa henkeä kohti. Valitettavasti myös osteoporoosin esiintyvyys on meillä maailman kärkikastia.

Useat viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että runsas maidonjuonti lisää kuolleisuusriskiä eikä edistä luuterveyttä tai ehkäise luunmurtumilta, vaikka lapsesta asti olemme kuulleet täysin päinvastaista: maidon ­pitäisi vahvistaa luustoa ja ehkäistä ­osteoporoosia.

Lue koko artikkeli: Onko maito hyvä vai huono asia luuterveydelle?

Apu käsitteli meijereitä vuonna 2012. Numerossa 47/2012 kirjoitettiin kuinka kauppa vahvistaa asemiaan, meijerit polkevat hintoja, EU sotkee kuviota ja maitotilallinen kärvistelee.

Lue koko artikkeli: Suuri maitosota

"En juo maitoa ollenkaan", paljastaa maalaislääkäri Kimininen., mutta jatkaa:

"Älä tee niin kuin minä, vaan niin kuin neuvon."

Lue koko artikkeli: Kysy Kiminkiseltä: kalsiumin tarve

Suomessa on käsitteet maitolasi, maitolaituri ja maitojuna. Jokainen tietää, että maito on terveystuote, josta suomalainen saa kalsiumia, D-vitamiinia ja kaikkea tarvitsemaansa paitsi alkoholia. Maidon asema on siis vahva. Image-lehti selvitti, miksi.

Lue Image artikkeli: Miksi suomalaiset juovat maitoa enemmän kuin yksikään toinen kansa?

Päivän Apu on juttupaketti, joka pureutuu ajankohtaiseen aiheeseen ja sen taustoihin päivittäin.

Julkaistu: 4.3.2019