Apu

Päivän Apu 28.2.2019: Huumeista on tullut osa elämää – myös osalla alaikäisistä

Päivän Apu 28.2.2019: Huumeista on tullut osa elämää – myös osalla alaikäisistä
Pyrkimys laillistaa kannabis leviää paitsi Suomessa, myös maailmalla. Alaikäiset hankkivat sitä yhtä helposti kuin alkoholia.
Julkaistu: 28.2.2019
Viime syksynä kerätty kyselyaineisto kertoo, että huumeiden kokeilu ja käyttö ovat edelleen yleistyneet. Yleisin suomalaisten käyttämä huume on kannabis. Kannabiskokeilut ovat nelinkertaistuneet vuoden 1992 kuudesta prosentista 24 prosenttiin vuonna 2018. Pääkaupunkiseudulla toimiva nuorten tukikeskus tarjoaa tukea ja apua 13–21-vuotiaille vantaalaisille nuorille ja heidän läheisilleen. Heillä on selvä kuva kannabiksen asemasta nuorten parissa.
Nelikymppiset Nynny ja Sami rakentavat uutta elämää 20 vuoden huumeidenkäytön jälkeen. Takana on rikoksia ja kärsineitä ihmissuhteita, edessä haave normaalista elämästä.
Tutkimus psykedeelisten huumeiden hoitokäytöstä on herännyt pitkiltä uniltaan. Image tapasi opiskelijan, jonka elämänhalun LSD palautti.
Yleistä mielipidettä muokataan koko ajan myönteisemmäksi sille, että kannabis laillistettaisiin. Huomautellaan, että alkoholilla on enemmän haittavaikutuksia kuin kannabiksella. Se saattaa hyvinkin pitää paikkansa. Terveysriskien lisäksi huumeisiin liittyy kuitenkin aina myös järjestäytynyt rikollisuus, Avun päätoimittaja Marja Aarnipuro kirjoittaa.
Suomen ja Ruotsin rajan ylittää Torniossa joka vuosi 20 miljoonaa ihmistä. Samaa tietä kulkee myös Suomen suurimpiin kuuluva huumereitti. Ruotsin poliisi ei kuitenkaan voi tulla apuun, jos Suomen puolella on iso hälytystilanne päällä. Keväällä yhteistä rajavalvontaa aiotaan tehostaa.
Aivan tavallinen suomalainen mies oli lähellä tehdä miljoonaomaisuuden huumekaupalla internetissä. Tämä on hänen tarinansa.
Jääkiekkotähti Marko Jantunen ajautui upean uran jälkeen huumehelvettiin ja maailmaan, josta ei näyttänyt olevan paluuta. Nyt raittiina pysynyt Jantunen haluaa jakaa tarinansa, jotta muut voisivat välttää samaan ojaan ajautumisen.
3 kommenttia