Apu

Päivän Apu 22.3.2019: Huuhkajat EM-karsinnoissa – tutustu pelaajiin


Apu tapasi miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentajan Markku Kanervan EM-karsintaottelun alla. Päivän Apu keskittyy tänään jalkapalloon.
Kuvat Fotolia

Miesten jalkapallomaajoukkue aloittaa EM-karsintansa vierasottelulla Italiaa vastaan ja heti perään vuorossa on Armenia. Huuhkajat on nosteessa ja esimerkiksi Teemu Pukin herättämä innostus hipoo lajipiireissä jo hysteriaa. Apu jututti monen mutkan kautta päävalmentajaksi noussutta Markku Kanervaa, joka suhtautuu karsintoihin ja omaan nykyasemaansa samoin kuin ennen: tyynesti ja käytännöllisesti.

Huuhkajien valmentaja Markku Kanerva: Autan pelaajia parhaiten pysymällä rauhallisena

Teemu Pukki on nykyään johtavia suomalaisia jalkapalloilijoita. Vuonna 2011 Apu haastatteli tuolloin 21-vuotiasta, vielä uransa alkumetreillä olevaa "hymypoikaa".

Teemu Pukki: Tukka kiharalla ja elämä edessä

Yksi Huuhkajien nousevista avainpelaajista on Pyry Soiri, jonka tarina ei ole ihan se tavallisin. Kansainvälisyys on osa Soiria, jonka isä on namibialainen ja äiti suomalainen. Pyry syntyi Suomessa, mutta muutti 1,5-vuotiaana Mosambikiin. Sieltä matka jatkui Namibian kautta vuosiksi Tansanian Dar-es-Salamiin.

Pyrystä tuli Pyry, koska nimi muistutti äitiä kotimaasta. Afrikassa häntä kutsutaan kuitenkin isän antamalla nimellä Hidipo. Se on Namibiassa ja Etelä-Angolassa puhuttua oshiwambon kieltä ja tarkoittaa ”en jätä sinua koskaan”.

Pyry Soiri ja Huuhkajat Viron kaatoon: "Kanerva antaa pelaajille tilaa"

Aki Riihilahti onnistui urallaan yhdistämään kaksi unelmaansa: jalkapalloilun ja kirjoittamisen.

– Vuonna 2004 lopetin The Times -lehden kolumnini ammattijalkapalloilijan ruokavaliosta kirjoittamalla ”porkkana päivässä pitää traktorin Turussa”. Olin erilainen kirjoittaja ja jalkapalloilija Englannissa. Jopa niin erikoinen, että minut nimettiin maailmanhistorian 23. omalaatuisimmaksi jalkapalloilijaksi kolumnieni takia, hän kertoo.

Aki Riihilahti: Olen itsepäinen kusipää…

Avun toimittaja Susanna Luikku on urallaan tavannut paitsi Teemu Pukin, myös lukuisia muita huippu-urheilijoita. Yksi mieleenpainuvimmista oli Zlatan Ibrahimovic.

– Minä olen pätkä, tuskin 160-senttinen. Sitten (huomattavasti kevyempien) pelivuosieni epäsuhtaisten maalinedus- ja kulmapainien se ei ole vaivannut tippaakaan – mutta joskus kymmenen sentin piikkareille on käyttöä. Esimerkiksi silloin, kun haluaa kätellä ja jututtaa 195-senttistä miestä näyttämättä naurettavalta.

Zlatania tapaamassa

Millaista jalkapallojoukkueen leirillä on? Apu kävi tutustumassa HJK:n leirillä Turkissa.

Euroopan reunalta

FC Hongan urheilullisen menestyksen takana oli taloudellinen katastrofi. Image selvitti, millainen soppa valmentaja Mika Lehkosuon potkujen, pelaajien jatkuvasti rästissä olleiden palkkojen ja käräjien taustalta löytyi.

FC Moka

Löydät kaikki Apu.fin jalkapalloaiheiset artikkelit täältä.

Päivän Apu on juttupaketti, joka pureutuu ajankohtaiseen aiheeseen ja sen taustoihin päivittäin.

Julkaistu: 22.3.2019