Apu

Päivän Apu 22.2.2019: Formula 1 -talvitestit alkoivat – kokosimme yhteen arkistojen parhaat F1-jutut

Päivän Apu 22.2.2019: Formula 1 -talvitestit alkoivat – kokosimme yhteen arkistojen parhaat F1-jutut
Formula 1 -talvitestit alkoivat tällä viikolla, kun kuskit suuntasivat Espanjan Barcelonaan. Päivän Apu sukeltaa F1-maailmaan.
Julkaistu: 22.2.2019

Apu seuraa alkavan kauden F1-tapahtumia tiiviisti. Tällä viikolla alkaneet talvitestit ennakoivat suomalaismenestystä, arvioi Avun F1-asiantuntija Heikki Kulta.

Erityisesti Kullan huomion testeissä kiinnitti uusien autojen ennätysmäinen luotettavuus. Kierrosmäärät olivat heti kättelyssä huipussaan, ja Sebastian Vettel piiskasi uudella Ferrarilla kolme kisapituutta eli 169 kierrosta heti avauspäivänä maanantaina.

Tehokkaat aivot ja fyysinen huippukunto ovat aikamme tavoiteltuja ihanteita. Yksi tällainen suorituskykyinen huippuyksilö on mies nimeltä Kimi Räikkönen.

Sisarlehtemme Image teki vuonna 2015 syväluotaavan artikkelin Räikkösestä.

”Formuloissa täydellisen ja katastrofaalisen kierroksen ero on noin puoli sekuntia. Se on mitätön aika, mutta jostain syystä samassa tallissa ajavien kuskienkin välille syntyy jatkuvasti selkeitä eroja”, toimittajat Oskari Saari ja Lari Malmberg kirjoittavat.

”Tyhjällä radalla ajettaessa tietokoneohjattu auto pärjäisi luultavasti ihmisen ohjaamaa formulaa paremmin, mutta kone tuskin löytäisi kilpailutilanteessa samanlaisia ohituspaikkoja kuin Kimi Räikkönen.”

Yhdestäkään F1-kuskista ei ole kirjoitettu Avussa niin paljon kuin Keke Rosbergistä. Rosberg oli Suomen ensimmäinen formulatähti. Kekeä Formula-radoille seurasivat mm. Mika, Jyrki ja Valtteri. Sukella nostalgiamatkalle Avun F1-maailmaan! Käymme vuoden 2017 artikkelissa läpi F1-historian ja tähdet.

F1-kilpailussa kaikki on suurta ja kallista, ja niin on tarkoituskin. Lajin viehätys ei ole pelkästään rinkiä ajavissa autoissa, vaan viimeisen päälle hiotussa tekniikassa, megaluokan show’ssa ja samppanjankosteissa vierasaitioissa.

Autot, varaosat, renkaat, työkalut, tekniikka, varikkopilttuut, kuljettajat ja jopa suuri osa polttoaineesta kulkevat milloin rekoissa, milloin jumbojeteissä tiukoin aikatauluin ympäri maailman.

Apu selvitti vuonna 2012, mitä kaikkea maailman suurimman autosirkuksen ympärillä tapahtuu.

Vuonna 2018 julkaistusta Tuntematon Kimi Räikkönen -kirjasta tuli menestys. Kari Hotakaisen kirjoittama teos paljastaa maailmanmestarin surun isän kuolemasta, rakkauden Minttuun ja lapsiin – ja tarinan kahden viikon juomaputkesta.

Idea kirjasta oli Hotakaisen oma, ei kustantajan, eikä Formula 1 -sarjan maailmanmestari Räikkösen. Kyselijöitä kirjan tekijöiksi on vuosien varrella riittänyt, mutta Kimi ja hänen asiainhoitajansa Sami Visa tarttuivat Hotakaisen ehdotukseen.

Vuonna 2015 Apu kertoi kuinka kukoistava perheonni on tuonut uutta rentoutta Kimi Räikköseen.

”Isyys ei ole muuttanut minua hirveästi, eikä se vaikuta työntekoon. En ajattele ajaessa tai ohitustustilanteissa, onko minulla lapsi vai ei. Mutta tietysti on hienoa, että on terve lapsi”, Räikkönen kertoi tuolloin.

Lue artikkeli: Meidän Kimi

Rallilegenda Mikko Hirvonen hyppäsi taannoin Tuulilasin kanssa Formula 1 -auton rattiin. Videolla hänen ja F1-mies Ossi Oikarisen kokemukset siitä, minkälaista on ajaa ensimmäistä kertaa F1-autolla.

Päivän Apu on juttupaketti, joka pureutuu ajankohtaiseen aiheeseen ja sen taustoihin päivittäin.

Kommentoi »