Apu

Päivän Apu 21.3.2019: Omilla elintavoilla suuri vaikutus suolistosyöpäriskiin

Päivän Apu 21.3.2019: Omilla elintavoilla suuri vaikutus suolistosyöpäriskiin
Suolistosyöpään sairastuneiden määrä on kasvussa. Pieni osa kunnista torjuu tautia seulonnoin.
Julkaistu: 21.3.2019

Vuosina 2019–2020 seulontaan kutsutaan kaikki 60‑, 62‑, 64‑ ja 66‑vuotiaat miehet ja naiset niissä kunnissa, jotka tarjoavat suolistosyövän seulonnan asukkailleen.

Runsaasti kahvia juovat ovat tutkimuksen mukaan muita todennäköisemmin turvassa suolistosyövältä.

Miten pitäisi syödä, jotta minimoisi syöpäriskinsä? Kattavassa artikkelissa käydään asiaa läpi monelta eri kantilta ja eri ruoka-aineiden ja syöpien kautta.

Yksi tärkeä asia on kuidunsaanti. Tuoreesta suurtutkimuksesta kävi ilmi, että eniten kuitua saaneilla koehenkilöillä oli 15–30 prosenttia pienempi riski kuolla sydän- ja verisuonisairauksiin, sairastua sepelvaltimotautiin, tyypin 2 diabetekseen tai vaikkapa paksusuolen syöpään verrattuna vähiten kuitua saaneisiin.

Riittävän runsas kuidunsaanti – 25–29 grammaa päivässä – oli yhteydessä myös alhaisempaan painoon, verenpaineeseen ja kokonaiskolesteroliin.

Toinen tärkeä asia on kasvispainotteinen, mahdollisimman vähän punaista ja prosessoitua lihaa sisältävä ruokavalio. Sattumoisin sama ruokavalio on hyvä myös ilmastonmuutoksen ja sydän- ja verisuonitautien vastustamisessa.

Idols-tuomarina tunnettu Nanna Mikkonen oli parikymppinen, kun hän sairastui alkavaan suolistosyöpään vuonna 1995. Nuorelle ihmiselle syöpä oli raju kokemus.

Henkinen paha olo oli alkanut vaivata häntä jo vuosia aiemmin. Nanna söi terveellisesti ja harrasti liikuntaa, mutta kielteisyys söi ajatuksia viruksen lailla.

– Ajattelin heti aamusta, että päivästä tulee taas kamala. Kaikki oli huonosti. Tilasin asenteellani lisää kielteisyyttä elämääni.

Päivän Apu on juttupaketti, joka pureutuu ajankohtaiseen aiheeseen ja sen taustoihin päivittäin.

2 kommenttia