Apu

Päivän Apu 20.2.2019: Rauman seudulla tapahtuu ihmeitä: Käppyrät näyttävät ylös ja jääkiekkoilijat lukevat koululaisten kanssa kirjoja


Raumalla menee lujaa. Jääkiekkoilijat lukevat kirjoja koululaisten kanssa, seutu on harvinaisen aktiivinen ja talous jyrää. Päivän Apu suuntaa länsirannikolle.

Rauman Lukon pelaajat ovat kunnostautuneet muuallakin kuin vain jäällä. He ovat käyneet Raumanmeren peruskoulussa lukemassa ääneen yhdessä poikien kanssa, ja jääkiekkoilijoiden lukemista voi kuunnella myös Youtube-videoilta.

Lukuprojekti on Rauman Lukon ja Väinö Riikkilä -seuran yhteinen. Väinö Riikkilä (1906-1969) oli nuortenkirjailija, jonka Pertsa ja Kilu -kirjat ovat aikansa klassikoita.

Lue koko artikkeli: Kovat jätkät lukevat

Rauman seudulla ollaan nyt muikeina muutenkin kuin vain kulttuurin ja urheilun saralla, sillä Elinkeinoelämän Keskusliiton Kuntarankingin tulokset tulivat julki viime viikolla. Rauman seutukunta – Rauma, Eura, Eurajoki ja Säkylä – on yritysystävällisyydessä maan toiseksi paras, heti Seinäjoen seudun jälkeen.

Pohjalaiset vetävät toistaiseksi pitemmän korren, mutta vain yhden pisteen marginaalilla. Seinäjoki säilytti ykkösasemansa edellisestä, kahden vuoden takaisesta kyselystä. Rauma sen sijaan rynni eteenpäin viitostilalta.

Lue artikkeli Rauman seudun hurjasta vauhdista: Raumalla menee lujaa! – Puute enää työvoimasta ja valtatien kaistoista

Joku myös kirjoittaa luettavat kirjat. Heli Laaksonen on yksi heistä. Pelkällä murrerunoudella Suomessa ei elä, mutta maalaistalossaan Rauman Lapissa Heli Laaksonen on kehittänyt itselleen täydentäviä töitä ja harrastuksia.

Varsinaissuomalaisen yleismurteen runoilija on lipsahtanut Satakunnan puolelle, mutta ei anna sen häiritä. Laaksonen asui kymmenen vuotta Laitilassa, ”semne-alueella”, eikä sekään tarttunut kieleen.

– Heti, ko mää ruppen pulputtama, mää sanon simmone ja tommone. Yleismurre on hyvä. En halua esittää murremuseota. Puhun sitä, mihin olen kasvanut, Laaksonen tokaisee.

Lue koko haastattelu: Heli Laaksonen: Uut kaippavaine miäl pittä elos

Katso myös video, jolla esitellään Heli Laaksosen koti. Tilavaan puutaloon mahtuvat hyvin hänen rakkaat kirjansa ja taulunsa. Video: Kirjailija Heli Laaksosen koti sijaitsee Rauman Lapissa - katso video

Raumalla vanhaa rakennuskantaa riittää ja kaupungista löytyy Unescon ensimmäinen maailmanperintökohde Suomessa. Vanha Rauma on Pohjoismaiden laajin yhtenäisenä säilynyt puukaupunkialue. Se ei ole pölyttynyt museo, vaan elävä historiallinen kaupunginosa.

Lue koko artikkeli: Raum o ain vaa Raum

Ja loppuun autoilukulttuuria: Suomessa on valtakunnallisella tasolla katsastettu ajoneuvoja jo vuodesta 1922. Olosuhteet olivat ensimmäisinä vuosikymmeninä karut, ja työ tehtiin taivasalla. Katsastusasemia rakennettiin vasta 1970-luvulla. Helsingin Hakuninmaan – valmistuessaan Euroopan suurimman katsastusaseman – oli tarkoitus pitää avajaiset ensimmäisenä. Sen rakennustyöt kuitenkin viivästyivät ja Rauma ehti valmistua ja otettiin käyttöön 2.5.1974. Raumalta löytyy siis Suomen vanhin katsastusasema.

Lue koko uutinen aiheesta: Suomen vanhin katsastusasema löytyy yllättävästä kaupungista

Päivän Apu on juttupaketti, joka pureutuu ajankohtaiseen aiheeseen ja sen taustoihin päivittäin.

Julkaistu: 20.2.2019