Apu

Päivän Apu 15.4.2019: Näin Suomi äänesti – some-menestys ei taannut suosiota eduskuntavaaleissa


Eduskuntavaalien äänestysprosentti nousi neljän vuoden takaisesta 1,9 prosenttiyksikköä ollen 72 prosenttia. Eniten ääniä sai sdp.
Kuvat Timo Pyykkö

Kun vuoden 2019 eduskuntavaalien tulosta verrataan #somevaalit-listaan, käy ilmi, että somessa pärjääminen ei välttämättä tarkoita eduskuntaan pääsemistä. Toisaalta parhaiten somessa pärjänneet ehdokkaat olivat vahvoja myös itse vaaleissa. #somevaalit-listan viidenkymmenen kärjestä 29 näyttää päässeen läpi eduskuntaan.

Lue lisää: #somevaalit: Some-suosio ei taannut menestystä eduskuntavaaleissa

Sdp ja perussuomalaiset kävivät tiukan taiston suurimman puolueen asemasta eduskunnassa. Äänten tarkastuslaskenta alkaa maanantaina ja virallinen vaalitulos vahvistetaan keskiviikkona. Kisa on niin tiukka, että viimeisimmät edustajan paikat saattavat varmistua vasta tarkastuslaskennan jälkeen.

Lue lisää: Eduskuntavaalit: Tiukka taisto ykkössijasta

Ennakkoon äänesti noin 36,1 prosenttia äänioikeutetuista. Edellisissä eduskuntavaaleissa vuonna 2015 vastaava luku ennakkoäänestyksen päätyttyä oli noin 31,9 prosenttia ja lopullinen ennakkoäänestysprosentti oli 32,3 prosenttia.

Lue lisää: Eduskuntavaalit: SDP ennakkoäänissä suurin

Apu oli paikalla, kun perussuomalaisten Jussi Halla-aho kävi äänestämässä. Kansainvälisen median rynnätessä äänestyksen jälkeen Halla-ahon ympärille hän sanoi, että perussuomalaiset ovat tehneet historiaa ainakin yhdessä asiassa.

- On ennen näkemätöntä suomalaisessa poliittisessa historiassa, että puolue on onnistunut kaksinkertaistamaan kannatuksensa alle puolessa vuodessa.

Lue lisää: Jussi ja Hilla Halla-aho äänestivät Helsingin Eirassa

#somevaalit-seuranta rullaa edelleen. Voit tarkistaa tuoreimman tilanteen täältä: #somevaalit – Katso, kuka ehdokkaista pärjää somessa parhaiten!

Päivän Apu on juttupaketti, joka pureutuu ajankohtaiseen aiheeseen ja sen taustoihin päivittäin.

Julkaistu: 15.4.2019