Apu

Päivän Apu 11.3.2019: Virossa tehdään historiaa

Nainen – Kaja Kallas – nousee mitä todennäköisimmin ensimmäistä kertaa Viron pääministeriksi. Viro on ottanut viime aikoina myös muita harppauksia eteenpäin.
Kuvat Petri Mulari

Suomessa hallitus erosi, kun taas Viron vaalivoittajaksi nousseen reformipuolueen ääniharava Kaja Kallas aloitti etelänaapurissamme viikonloppuna vaikeiksi povatut hallitusneuvottelut. 41-vuotias ex-europarlamentaarikko Kallas keräsi koko maan suurimman äänipotin: 20 083 ääntä. Koulutukseltaan Kaja Kallas on juristi, joka työskenteli uransa alkupuolella myös Suomessa.

Kallasista tulee hyvin todennäköisesti Viron ensimmäinen naispuolinen pääministeri. Maalla on jo naispresidentti, 49-vuotias Kersti Kaljulaid.

Viro on noussut digitalisaation mallimaaksi. Artikkelimme kertoo, miksi, miten ja milloin digitaalisuudestaan tunnettu Suomi jäi etelänaapurille kakkoseksi.

Myös sähköautoilu on Virossa nosteessa.

Suomea rakennetaan ja siivotaan virolaisvoimin. Valtaosa siirtotyöläisistä asuu Suomessa, mutta kymmenettuhannet kulkevat säännöllisesti lahden yli töihin. Sisarlehtemme Image hyppäsi taannoin Tallinnan-laivaan.

Viron lähihistoria on tullut monelle suomalaiselle tutuksi Sofi Oksasen kirjoista. Apu kävi Oksasen kanssa tutustumassa romaanin Kun kyyhkyset katosivat tapahtumapaikoille

Pentutehtailu on yleistynyt Suomessakin, mutta edelleen moni pentutehdaskoira tulee Virosta laittomasti ja salaa. Pahimmillaan kyseiset koirat menehtyvät esimerkiksi parvovirukseen tai ne lopetetaan pakollisten rokotusten puuttuessa. Virolaiselle Taavi-mäyräkoiralle kävi onneksi paremmin.

Kaiken muun ohessa Viro on erinomainen matkailumaa. Tutustu Viroa käsitteleviin matkajuttuihimme täällä. Esimerkiksi Muhun saari on saanut jo legendaarisen maineen. Se tunnetaan hevospiireissä siitä, että kerran sen metsissä laukannut haluaa sinne aina takaisin.

Päivän Apu on juttupaketti, joka pureutuu ajankohtaiseen aiheeseen ja sen taustoihin päivittäin.

Julkaistu: 11.3.2019
Kommentoi »