Apu

Pähkinän makuinen pesusieni ja savumuikut ovat lähiruokaa – Elintarvikkeiden alkuperä kuluttajalle yhä tärkeämpi

Pähkinän makuinen pesusieni ja savumuikut ovat lähiruokaa – Elintarvikkeiden alkuperä kuluttajalle yhä tärkeämpi
Lähellä tuotettu, puhdas kotimainen ruoka kiinnostaa kuluttajia entistä enemmän. Suomalainen lähiruoka on arvovalinta ja myös ilmastoteko.
Julkaistu: 23.10.2019

Valkoinen sieni näyttää höttöiseltä pesusieneltä, mutta se on syötävä pompom-niminen herkku. Kaiteki-sienet -yrityksen Juha Mikkola kertoo, että pompom maistuu miedosti pähkinäiseltä.

– Kasvatamme sen lisäksi muun muassa siitakesieniä ja lihaisaa kuningasosterivinokasta. Kaikki sienet poimitaan ja pakataan käsin Salossa ja Mietoisissa.

Juha Mikkola osallistui Helsingissä järjestetyille lähiruokatreffeille. K-ryhmän päätoimitalolla Kalasatamassa oli mukana 65 lähituottajaa ympäri Suomea.

Pompom-sieni maistuu pähkinältä.

Missä, miten ja kuka on ruoan tuottanut?

Lähiruoka kiinnostaa yhä enemmän suomalaisia kuluttajia. Päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Ari Akseli kertoo, että tutkimusten mukaan asiakkaat pitävät lähiruokaa terveellisenä valintana.

Taloustutkimuksen Suomi Syö 2019 -kyselyn mukaan 82 prosenttia haluaa syödä suomalaista ruokaa, ja 80 prosenttia arvioi kotimaiset elintarvikkeet ulkomaisia turvallisemmiksi. Suomalaisuuden lisäksi ruoassa arvostetaan paikallisuutta.

Lähiruoka on myös ilmastoteko, koska ruokaa ei rahdata kauppoihin toiselta puolelta maapalloa.

– Asiakkaat kysyvät yhä useammin raaka-aineiden alkuperästä, ja ruoalle halutaan kasvot. Eli missä, miten ja kuka on ruoan tuottanut, Ari Akseli sanoo.

K-ruokakaupoissa on tällä hetkellä Suomen laajin paikallisten tuotteiden valikoima. Se tarkoittaa yhteensä 50 000 – 60 000 paikallista tuotetta.

Ruusun terälehtihilloa ja saaristolaissipsejä

Lähiruokatreffeillä pääsee maistelemaan monenlaisia herkkuja: juustoja, saaristolaisleivästä tehtyjä sipsejä, savumuikkuja, suklaata, pienpanimoiden oluita, xylitolipastilleja.

Savumuikkusalaatti.

Yksi herkku on Baba Foodsin erilaiset vegaanitahnat, hummukset ja oliivitahnat. Niiden reseptien takana on Suomeen neljäkymmentä vuotta sitten muuttanut Chef Avi, jonka herkulliset ruoat olivat pitkään vain pienen piirin tuntema salaisuus. Nyt tahnoja löytyy jo monen kaupan hyllyltä.

– Isä on kehittänyt reseptejään suomalaiseen makuun sopiviksi, kertoo tytär Ronit Hovav-Halonen.

Toinen erikoinen herkku on ruusun terälehtihillo. Sitä valmistavat Huittisissa sukutilallaan Tuuli ja Matti Kotaja.

– Suku on viljellyt Kotajan maatilalla perinteisiä peltokasveja lähes sata vuotta, ja 2000-luvun alussa ryhdyimme kehittämään ruusunviljelyä. Vuonna 2007 perustettiin koeviljelmä, jossa on kehitetty viljelytekniikkaa ja tutkittu erilaisia lajikkeita. Lisäsimme vuosina 2013 ja 2014 ruusun viljelyalaa merkittävästi, Tuuli Kotaja kertoo.

Jokainen purkillinen ruusun terälehtihilloa sisältää noin sata Rosa Rugosan terälehteä. Hillo sopii juustojen, maustamattoman jugurtin, riistan ja suklaan kanssa. Hillossa ei ole mitään säilöntäaineita, ja se sisältää runsaasti terveellisiä flavonoideja.

Kommentoi »