Apu

Paha onnettomuus sai Marja Salon muuttamaan urasuunnitelmansa: Yösyöttö-tähti on ollut seikkailija jo pikkulapsesta asti


Marja Salo on ollut itsenäinen jo kuusivuotiaana.
Kuvat Hannes Paananen

Itsenäinen ja utelias, sellainen Yösyöttö-elokuvaa tähdittävä Marja Salo myöntää olevansa ja kertoo, miten hän harrasti pikkutyttönä välillä karkailua kotoa kaupungille.

Ensimmäisen kerran hän lähti seikkailemaan yksin kuusivuotiaana, ja 10-vuotiaana hän päätti lähteä ystäviensä kanssa ELMA-maaseutumessuille. Hän on ollutkin siitä lähtien kasvissyöjä.

– Kun aloin tienata Uudessa Iloisessa Teatterissa, tarjosin ystävilleni aina herkkuja kahviloissa. Olen aina jakanut rahani. Eipä ole ainakaan päässyt rikastumaan!

Luontainen rohkeus vei sittemmin hänet maailmalle, Intiaan ja Thaimaahan pariksi vuodeksi seikkailemaan.

– Sain lopulta esiintymisestä kyllikseni ja lopetin sen kuin seinään niin kuin olen lopettanut monet asiat elämässäni. Itse asiassa ajattelin, että muutan Yhdysvaltoihin rullaluisteluammattilaiseksi.

Hän oli jo voittanut vuonna 1996 rullaluistelun SM-kilpailut ja kisasi Yhdysvalloissa. Lajin harrastaminen loppui pahaan kaatumiseen Helsingin Kaapelitehtaalla, jossa hänen alaleukansa murtui niin, että leuka oli suorastaan irti. Se saatiin korjatuksi, mutta rullaluistelu loppui siihen paikkaan.

Oli Teatterikorkeakoulun vuoro.

Ensiesiintyminen 8-vuotiaana

Näytteleminen ei ollut Marja Salolle uutta. Hänen ensiesiintymisensä tapahtui UIT:ssa vuonna 1989, kun hän oli vasta kahdeksanvuotias.

Sanavalmis ja esiintymisestä pitävä Jaakko Salon pojantytär otettiin silloin mukaan revyyhyn Hyvin menee – naapurit nauraa, jossa hän sai esittää mäkihyppääjä Jan Boklövin koiraa.

Samasta teatterista alkoi Marja Salon ja laulaja Marjatta Leppäsen, Jaakko Salon lesken, ystävyys. Teatteri täyttää tänä vuonna 40 vuotta, ja UIT:n kantaviin voimiin lukeutuva Leppänen esiintyi siellä viimeisen kerran vuonna 2015. Tämän vuoden Tuhansien ämpärien maa -juhlarevyyssä hän ei ole mukana.

Julkaistu: 1.4.2018