Apu

Jasper Pääkkönen: Kotimaiset arvokalat unohtuneet

Jasper Pääkkönen: Kotimaiset arvokalat unohtuneet
Vastavirtaan. Jasper Pääkkösen mielestä Itämeren lohikeskustelu on peittänyt alleen tärkeämmän aiheen: kotimaisten arvokalojen suojelun.
Julkaistu: 17.4.2013

Näyttelijä ja innokas kalamies Jasper Pääkkönen moitti maa- ja metsätalousministeriötä yrityksistä vaientaa hänen arvostelunsa, joka koski kalapolitiikkaa. Ministeriö kiistää.

Tilanne on arka. Ministeriö ja hallitus ajoivat Itämerelle puolet suurempaa lohisaaliskiintiötä kuin Kansainvälisen merentutkimusneuvoston (ICES) ja Euroopan komission suosittelema 54 000 lohta vuodessa. Pääkköstä ilahduttaa, että suuri valiokunta jyräsi hallituksen.

Pääkkösen mielestä kiihkeän lohikeskustelun jalkoihin on jäänyt paljon tärkeämpi asia: Suomen uhanalaisten jalokalalajien suojelu.

– Itämeren lohikiintiöistä päätetään EU-tasolla, mutta kotimaisten uhanalaisten kalakantojen suojelu on täysin maatalousministeriön vastuulla. Siellä ollaan haluttomia, suorastaan välinpitämättömiä asian suhteen, Pääkkönen sanoo.

WWF:n taannoisessa kyselyssä lähes 90 prosenttia suomalaisista kannatti uhanalaisten kalakantojen väliaikaista rauhoittamista.

– Ei voi kuin ihmetellä, kuinka iso tämän prosenttiluvun tulisi olla, että ministeri Jari Koskinen (kok) tarkistaisi politiikkaansa.

Pääkköstä harmittaa ammattikalastajien ja vapaa-ajan kalastajien ”tietoinen” vastakkainasettelu.

– Suurin ongelma on, että Suomessa rehottaa täysin sääntelemätön, jopa puoliammattimainen kotitarveverkkokalastus. Se on sitä vapaa-ajan kalastusta, joka on kaikkein suurin uhka esimerkiksi meritaimenelle.

Lohenkalastuksen Pääkkönen näkee kansantaloudellisena kysymyksenä. Lohen ammattikalastajia on muutamia kymmeniä ja kokonaistuotto Itämerellä vajaa miljoona euroa vuodessa.

Pääkkönen liputtaa kestävän kalastusmatkailun puolesta, jossa kalakannoista pidetään huoli.

– Ruotsin Mörrum-joella kalastusmatkailu jättää kylään viisi miljoonaa euroa vuodessa. Kun se lohi täälläkin joka tapauksessa kalastetaan, ja kalakanta kestää tietyn määrän kalastusta, pitäisi miettiä, miten siitä on Suomelle eniten hyötyä. Ihmettelen, ettei ministeriö vieläkään ole teettänyt tutkimusta siitä, mikä lohenkalastuksen eri muodoista on Suomen kansantaloudelle kaikkein tuottavin, Pääkkönen sanoo.

– Monissa maissa ammattikalastajille on maksettu saaliin arvo ja jopa jatkokoulutettu kalastusmatkailuun. Lisääntyneet kalamäärät ovat tuoneet sijoituksen takaisin moninkertaisesti.

Teksti Jorma Lehtola

Kuva Kari Kaipainen

Kommentoi »