Apu

Pääkirjoitus: Ymmärrätkö sotea? Valinnanvapaus on rajoitettua vapautta

Pääkirjoitus: Ymmärrätkö sotea? Valinnanvapaus on rajoitettua vapautta
Sote-uudistusta markkinoidaan valinnanvapaudella.
Julkaistu: 11.6.2018

Vain 18 prosenttia suomalaisista kannattaa sote-uudistusta, kertoo Alma Median tuore kysely. Millähän perusteella ihmiset ovat vastauksensa antaneet, kun hyvin harva tuntuu edelleenkään ymmärtävän, mistä sote-uudistuksessa on kysymys? Samaan aikaan moni kuvittelee, että sote-uudistuksen tultua voimaan kuka tahansa voi marssia mihin tahansa yksityiselle lääkäriasemalle ja päästä heti sinne hoitoon. Väärin kuviteltu.

Mikäli sote-uudistus nykymuodossaan toteutuisi, hoitoketju kulkisi jotakuinkin samalla tavalla kuin nytkin. Menet terveyskeskukseen ja siellä hoitaja arvioi, millaista hoitoa tarvitset. Näin tapahtuisi myös soten tultua voimaan. Terveyskeskuksen nimi vain muuttuisi sote-keskukseksi, ja sen palveluista vastaisi joko julkinen tai yksityinen taho.

Hoitoarvion perusteella joko pääsisit tai et pääsisi yleislääkärin vastaanotolle. Tarvittaessa tässä vaiheessa tehtäisiin kokeita. Jos pääsisit lääkärin puheille, hän päättäisi, miten sinua hoidetaan ja tarvitsetko lähetteen erikoislääkärille. Aivan kuten nytkin.

Se kuuluisa valinnanvapaus, josta niin kovasti väännetään, näkyisi asiakkaalle muutamassa vaiheessa. Voisit itse valita oman sote-keskuksesi. Helsinkiläisellä olisi kymmeniä vaihtoehtoja lähellään, harvaan asutulla alueella saattaisi olla vain yksi vaihtoehto. Pääsisit myös valitsemaan jatkohoitopaikan eli esimerkiksi leikkaavan sairaalan mutta vain, jos sinut jatkohoitoon tai leikkaukseen lähetettäisiin.

Valinnanvapaus on rajoitettua vapautta.

Kommentoi »