Pääkirjoitus: Yhdessä syöpää vastaan
Puheenaiheet
Pääkirjoitus: Yhdessä syöpää vastaan
Päätoimittaja Marja Aarnipuro: "Kuinka kauan yhteiskunnallamme on varaa pitää yllä nykyisen tasoista syöpähoitoa, kun potilasmäärät kasvavat?"
Julkaistu 30.9.2014
Apu

Sain hyvää hoitoa, kun sairastuin rintasyöpään. Niin hyvää, että äskettäisessä viisivuotiskontrollissa ei tullut ilmi mitään uusiutumiseen viittaavaa.

Suomalainen syöpähoito on huippuluokkaa verrattuna mihin tahansa muuhun maahan maailmassa. Mutta miten kauan? Väestömme vanhenee nopeasti. Syöpä puolestaan kasaantuu vanhempiin ikäluokkiin, joten syöpäpotilaidemme määrä kasvaa lähivuosina väistämättä. Tässä törmätään rahaan.

Kuinka kauan yhteiskunnallamme on varaa pitää yllä nykyisen tasoista syöpähoitoa, kun potilasmäärät kasvavat? Ei varmaan kovin kauan.

Akatemiaprofessori Kari Alitalo sanoi Focus-lehdessä, että meidän kaikkien pitäisi ottaa enemmän vastuuta omasta sairastumisriskistämme. Syövän riskitekijäthän ovat hyvin tiedossa: tupakointi, ylipaino, liikunnan puute ja liiallinen alkoholinkäyttö. Näihin kaikkiin voimme itse vaikuttaa omilla valinnoillamme.

Naisten kannattaa myös olla tarkkoina rintojensa suhteen, tutkia niitä itse ja käydä säännöllisesti mammografiassa. Miesten pitäisi tarkkailla eturauhasvaivojaan. Ja lääkäriin menoa ei pidä pitkittää, jos jokin epäilyttää.

Varhain havaittu syöpä on halvempi hoitaa. Se voidaan usein myös parantaa. Siksi minäkin olen vielä tässä.

Kommentoi »