Pääkirjoitus: Vaalilaskentaa
Puheenaiheet
Pääkirjoitus: Vaalilaskentaa
Päätoimittaja Marja Aarnipuro: "Hallitus ei ole kriisissä, ja sillä on takanaan eduskunnan enemmistö."
Julkaistu 23.9.2014
Apu

Pääministeri Alexander Stubbin hallituksella on edessään jännittävä loppukausi, joka vaikuttaa merkittävästi koko eduskunnan työskentelyyn. Matkat ja muut poissaolot joutuvat nyt tarkkaan syyniin, kuten sivulta 4 alkavassa jutussamme kerrotaan.

Oppositiojohtajat Juha Sipilä ja Timo Soini sanoivat Helsingin Sanomille olevansa valmiita kaatamaan hallituksen ja menemään ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin. Sipilän mukaan keskustan kenttä on jo valmiina. Soini puolestaan myönsi, että hänelle tulisi kiire kiertää kenttää, mutta hän olisi valmis uhrautumaan.

Tasavallan presidentti voi pääministerin perustellusta aloitteesta ja eduskuntaryhmiä kuultuaan määrätä toimitettavaksi ennenaikaiset eduskuntavaalit. Leikitäänpä, että presidentti Niinistö antaisi määräyksen huomisessa presidentin esittelyssä. Vaalipäivä olisi tällöin aikaisintaan 16. marraskuuta. Uusi eduskunta puolestaan aloittaisi työskentelynsä tammikuun 2015 alussa. Tässä tapauksessa huhtikuussa 2015 ei pidettäisi eduskuntavaaleja, vaan seuraavat olisivat normaaliaikaan huhtikuussa 2019.

Näin kiireesti mitään ei tietenkään tapahdu. Hallitus ei ole kriisissä, ja sillä on takanaan eduskunnan enemmistö. Jos ennenaikaiset vaalit järjestettäisiin, puolueet varmasti haluaisivat maksimiajan vaalityöhönsä.

Jotenkin minusta tuntuu, että eduskuntavaalien vaalipäivä on huhtikuun kolmas sunnuntai, ihan niin kuin vaalilaissa sanotaan.

Kommentoi »