Pääkirjoitus: Sote-vääntöä
Puheenaiheet
Pääkirjoitus: Sote-vääntöä
Päätoimittaja Marja Aarnipuro: "Puolueiden puheenjohtajat sopivat maaliskuussa sote-uudistuksen viiden vahvan sote-alueen perustamisesta, mutta sopimatta jäi paljon."
Julkaistu 24.6.2014
Apu

Uusi hallitus on isojen kysymysten edessä. Niistä vähäisin ei ole sote-uudistus. Lakiesitystä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseksi odotetaan eduskuntaan vielä kesäkuussa. Lain pitäisi tulla voimaan jo vuoden 2015 alussa. Kiirettä siis pitää.

Vääntö peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd) vetämässä parlamentaarisessa ohjausryhmässä on tiettävästi kova. Päähallituspuolueiden välillä on näissä asioissa isoja ideologisia eroja. Oman mausteensa sote-soppaan tuo sekin, että kokoomusta ryhmässä edustanut Paula Risikko siirtyy kunta- ja liikenneministeriksi.

Puolueiden puheenjohtajat sopivat maaliskuussa sote-uudistuksen viiden vahvan sote-alueen perustamisesta, mutta sopimatta jäi paljon: Kuka tilaa palvelut? Kuka ne tuottaa? Miten palvelut kilpailutetaan? Kuinka suuri on yksityisten yritysten rooli? Miten paikalliset yritykset pärjäävät kilpailussa isoille ketjuille? Miten käy kunnan työntekijöiden?

Toivon sote-ryhmälle suurta viisautta, sillä Suomessa terveyserot ovat huolestuttavan suuret. Tätä eriarvoisuutta voidaan vähentää paitsi elintapoja muuttamalla myös niin, että huonommassa asemassa olevat saavat hyvää hoitoa mahdollisimman helposti. Sitä kohti!

Kommentoi »